- Blog
- Okunma Sayısı: 3.753
Ateşe Dayanıklı Hidrolik Sıvılar Ne Zaman Kullanılır ?
-
- Ateşe dayanıklı sıvılar hangi ortamlarda çalışır?
-
- Hidrolik sıvı çeşitleri nelerdir?
-
- Diğer ateşe dayanıklı hidrolik yağlayıcılar nelerdir?
-
- Yağlayıcı değişikliğinde nelere dikkat edilmelidir?
Tahmini okuma süresi 8 dakika
İçindekiler
Bu çoğunlukla yağlayıcının baz yağ özelliklerinden türetilir. Bu nedenle, bu spesifik hidrolik yağlayıcı özellikleri ve çevre koşulları anlaşılmalı ve kontrol edilmelidir. Daha da önemlisi, yağlayıcı, potansiyel riskleri azaltmak için gerekli özelliklere uygun şekilde seçilmelidir. Ateşe dayanıklı hidrolik akışkanlar olarak adlandırılan yağlayıcıların hizmete girdiği yer de tam olarak burasıdır.
Ateşe Dayanıklı Sıvıların Gerekli Olduğu Ortamlar
Ekipmanın yağlanmış bir bileşen ile çalıştığı durumlarda yangın riski her zaman dikkate alınmalıdır. Bununla birlikle kullanılan yağlayıcının parlama noktası zayıfsa ve ateşleme kaynağı veya sıcak yüzeyler yakındaysa yangın riski en yüksek olabilir.
Hidrolik hatlarda olduğu gibi yağlayıcılara basınç uygulandığında, küçük sızıntılar ve havaya ince bir yağ spreyi püskürtülmesi riski vardır. Bu sızıntılar, özellikle sistemler yakın zamanda hizmete girmişse veya uzun süredir çalışıyorsa, bağlantılar, aşınmış hortumlar ve contalar gibi noktalarda bileşen arızasının sonucu olabilir.
Bir sızıntı meydana geldiğinde ve sıvı püskürtüldüğünde sistem yangınla ilgili risklere karşı daha duyarlı hale gelir. İlk yanıcılık, sıvıdan veya sıvı tarafından üretilen buharlardan kaynaklanabilir. Bu yüksek riskli ortamlarda, yağlama sıvıları yangına dayanıklı standartları karşılayacak şekilde tasarlanır ve belirlenir.
Yangına dayanıklı hidrolik sıvıların tavsiye edildiği endüstri ve ekipman örnekleri arasında;
- Kalıp döküm (presler, mobil ekipman fırınları ve basınçlı döküm makineleri)
- Dökümhaneler (fırın kontrolleri, kalıplama ve karot makineleri)
- Metal işleme (fırın kontrolleri, haddehaneler, kaynak makineleri ve hidrolik ekipman)
- Dövme/ekstrüzyon işlemleri (presler ve mobil ekipman)
- Madencilik (konveyörler, araba ekipmanları ve sürekli madencilik ekipmanları)
- Enerji santralleri (elektrohidrolik kontrol sistemleri ve buhar/gaz türbinleri).
Hidrolik Sıvı Çeşitleri
Hidrolik sıvı tipleri kategorize ve ISO 6743-4 içinde tanımlanmıştır. Genellikle yangına dayanıklı sıvılar (FRHF) olarak adlandırılan yangına dayanıklı özelliklere sahip olanlar bu standart içinde yer alır ve altı kategoriye ayrılır: HFAE, HFAS, HFB, HFC, HFDR ve HFDU.
Suda Yağ Emülsiyonları
Bu emülsiyonlar, yüzde 95 su ve yüzde 5 yağ bileşenleriyle suda dağılmış küçük yağ damlacıklarını sürdürmek için formüle edilmiştir. Formülasyonun büyük çoğunluğunun su içermesiyle, tipik bir hidrolik yağa kıyasla belirgin farklılıklar vardır.
Bu su içeriği seviyesi, mükemmel yangın direnci ve ısı transfer yetenekleri sunabilir. Ancak bu durum zayıf aktif hidrolik yağlama özellikleri ve doğal korozyon korumasının kaybı ile sonuçlanır. Su içinde yağ emülsiyonları, hidrolik yağlarda daha uygun bir korozyon koruması seviyesi sağlamak için katkı maddelerine güvenme eğilimindedir.
Yağda Su Emülsiyonları
Bunlara yağın çoğunlukta olduğu ters emülsiyonlar denir. Küçük su damlacıkları, yüzde 40 su ve yüzde 60 yağ bileşenleriyle yağ içinde dağılır. Bu formülasyon, iyi yangın direnci ve mükemmel ısı transfer yetenekleri ile yanmayan maddeler için daha dengeli bir paket sağlar.
Bu emülsiyonlar, su içinde hidrolik yağ emülsiyonlarından daha iyi kayganlık ve korozyon korumasına sahip olsa da çoğu uygulama için minimum yağlama gereksinimlerini karşılamak için katkı maddelerine hala ihtiyaç vardır.
Yağ içinde su emülsiyonları sütlü bir görünüme sahiptir ve genellikle 100-120 santistok arasındaki viskozitelerde ve 0.92 özgül ağırlıkta üretilir. Diğer su bazlı, yangına dayanıklı hidrolik sıvılar gibi, yangına dayanıklılık da öncelikle formülasyondaki su ile sağlanır.
Yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında su, yağın yanıcılığını azaltan buhara dönüşür. Bu emülsiyonlar ayrıca su damlacıklarını yeterince küçük bir boyutta tutar, böylece filtreleme hala bir seçenek haline gelir.
Su – Glikol Çözümleri
Genellikle su-polimer çözeltileri olarak adlandırılır. Yüzde 60 glikol ve yüzde 35 su ile formüle edilir. Bu çözümlerdeki glikol bazlı hidrolik yağlayıcılar, daha düşük donma noktası gibi bazı faydalar sunarken, yangına dayanıklılık ve ısı transfer yetenekleri su tarafından sağlanır.
Ayrıca yeterli yağlama ve korozyon ve aşınmaya karşı koruma sağlamak için katkı maddelerine de ihtiyaç duyarlar. Glikol, diğer birçok baz yağdan daha yüksek bir doğal deterjan ve viskozite indeksi sağlayabilir.
Fosfat Esterleri
Sentetik fosfat-ester baz yağlar, yangına en dayanıklı hidrolik yağlayıcı formülasyonlarından bazılarıdır. Moleküler yapılarının özelliklerinden doğal olarak yangına dayanıklılık kazanırlar. Fosfat esterleri aşındırıcı değildir, mükemmel oksidatif stabiliteye ve aşınma önleyici özelliklere sahiptir ve 150°C’ye kadar çalışabilirlik sağlar.
Ayrıca, özellikle sınır koşullarında iyi hidrolik yağlayıcılığa sahiptirler ve genellikle 22 ila 100 ISO VG viskozitelerinde üretilirler. Özgül ağırlıkları sudan daha yüksektir. Bununla birlikte, fosfat esterleri çok düşük bir viskozite indeksine (60’tan az) sahiptir ve hidrolize karşı hassastır. Alüminyum pres döküm makinelerinde, eritme fırınlarında ve çelik fabrikası uygulamalarında sıklıkla kullanılırlar.
Diğer Sentetik Esaslı Ateşe Dayanıklı Hidrolik Sıvılar
Poliolester ve polieter glikoller gibi diğer sentetikler, yangına dayanıklı hidrolik sıvılar olarak değişen yeteneklere sahiptir. Yangına dayanıklılık amacıyla, daha yüksek viskozite indeksi ve mükemmel kayganlık gibi benzersiz avantajlar sunabilmelerine rağmen, bunlar diğer ana akım sıvılar kadar yaygın olmayabilir.
Bazı alternatif seçenekler, biyolojik olarak daha fazla parçalanabilirlik, düşük toksisite özellikleri ve diğer sulu olmayan yangına dayanıklı sıvılardan daha yüksek bir parlama noktası için doğal esterlerle formüle edilmiştir. Bunun gibi özel hidrolik sıvılar genellikle, servo kontrollü hidrolik sistemler için standart temizlik hedeflerini karşılamaya çalışırken önemli olan yüksek bir temizlik seviyesiyle teslim edilir.
Su Bazlı Yangına Dayanıklı Hidrolik Akışkanların Bakımı
Daha yüksek miktarda su içeren herhangi bir formülasyon, bakteri ve diğer mikrobiyal büyümeye daha yatkın olacaktır. Bu sistemlerde, özellikle yüzde 95 su içeren su içinde hidrolik yağ emülsiyonları için biyosit işlemleri dikkatli bir şekilde dengelenmelidir. Emülsiyonlarda, etkili yangın direncini korumak için su ve baz yağ arasındaki oran izlenmelidir.
Uygun bir su seviyesinin korunması, periyodik testler gerektirecektir. İstenilen miktarda suyu geri yüklerken, daima hidrolik yağlayıcı üreticisinin spesifikasyonlarına ve yangından korunma protokollerini yöneten tüm kurumsal standartlara başvurulmalıdır.
Su bazlı yangına dayanıklı hidrolik sıvılar da pH seviyeleri, aşındırıcılık, aşınmaya karşı koruma, kontrollü depolama koşulları ve raf ömrü açısından periyodik olarak kontrol edilmelidir.
Değişiklikler Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Herhangi bir uygulamada yağlayıcı değişimi, sistemdeki çapraz uyumluluk derecesi ve artık sıvı miktarı dikkatli bir şekilde değerlendirilmeden tamamlanmamalıdır. Ateşe dayanıklı hidrolik sıvıya sahip bir sisteme yükseltme yapmak veya farklı bir baz yağ tipine geçmek, ek dikkat gerektirecektir.
Nötral yağların özellikleri gereği Sıvı daima sistem hala sıcakken boşaltılmalı ve tüm sıvıyı düşük ceplerden, köşelerden ve yarıklardan boşaltmak için her türlü çabayı gösterilmelidir.
Doymuş miktarda artık hidrolik sıvı içeren tüm filtreleri ve diğer bileşenleri değiştirilmelidir. Farklı bir sıvıya geçerken, özellikle sentetik bazlı sıvılar için her zaman conta malzemelerinin, boyaların ve diğer kaplamaların uyumluluğunu göz önünde bulundurulmalıdır.
Bir önceki dolumdan kalan yağı çekmek için genellikle uygun bir yıkama sıvısını minimum yük altında veya sıfır yük altında sirküle etmek tavsiye edilir. Ardından sistemi belirtilen yangına dayanıklı hidrolik ve viskozitesi yüksek sıvılar ile doğru sıvı seviyesine kadar doldurulmalıdır.