- Blog
- Okunma Sayısı: 2.802
Çelik Fabrikalarında Yağlama
- Çelik fabrikalarında yağlama ekipmanların doğru ve ideal şekilde çalışması açısından önemlidir.
- Çelik fabrikalarında yağlama temas halinde bulunan hareketli yüzeyler arasındaki sürtünmeyi önleyerek ekipmanların ideal kapasitede çalışmasını mümkün kılar.
- Yağlayıcı seçimi için dikkat edilmesi gereken ilk detay, ekipmanın ortalama çalışma sıcaklığını bilmektir.
- Çelik fabrikalarında yağlama seçenekleri her ekipmana, kapasitesine ve performansına göre farklılık gösterir.
Çelik Fabrikalarında Yağlama Nedir?
Çelik fabrikalarında yağlama, ekipmanların birbirine sürtünmesini azaltmak, yüzeylerini kayganlaştırarak hareketlerini kolaylaştırmak, film oluşturarak oksidasyon ve korozyonu önlemek amacıyla ekipmanlarda kullanılır. Bu sayede ekipmanların performansından hiçbir şey kaybetmeden çalışmasını sağlayarak yüksek verim elde edilir.
İdeal yağlama yöntemi uygulayarak sürtünmeyi azaltmak kaliteli bir yağ kullanımı ile mümkündür. Ekipmanlara özel alınan yağların bazıları tekrar tekrar kullanılabilmeye de olanak tanır. Böylece işletme giderlerinde tasarruf edildiği gibi ekipmanların da tam performans çalışması sağlanır. Çelik fabrikalarında yağlama nedir sorusuna açıklık getirilerek tüm soru işaretleri giderilir.
Fabrikalarında Yağlama Yapmanın Önemi
Çelik fabrikalarında yağlamalar temas halinde bulunan hareketli yüzeyler arasındaki sürtünmeyi önleyerek ekipmanların ideal kapasitede çalışmasını mümkün kılar. Bu yağlayıcı plastik, katı ya da sıvı madde şeklinde olabilir.
Çelik fabrikalarında yağlama ürünlerinin temel işlevleri şunlardır:
- Sürtünmeyi azaltmak,
- İletim gücü (hidrolik),
- Aşınmayı önlemek,
- Kontrol sıcaklığı (ısı yayma),
- Ekipmanı korozyondan korumak,
- Kontaminasyonu kontrol etmek,
- Yağ eksilmesini azaltmak,
- Maksimum sıcaklık stabilitesini sağlamak,
- Akışkan bir sızdırmazlık sağlamak.
Yağlama kimi zaman sürtünmeyi azaltma ve aşınmayı önleme gibi işlevlerini birbirlerinin yerine de kullanabilir. Fakat, sürtünme harekete karşı bir direnç göstermedir. Aynı zamanda sürtünme, aşınma, temas fazlalığı ve korozyon sonucu oluşan malzeme kaybıdır. Buradan hareketle fark şudur: sürtünmeye neden olanların hepsi aşınmaya da neden olmaz. Aşınmaya sebebiyet verenlerin hepsi ise, sürtünmeye neden olmaz.
Ekipmanlarda sürtünmeyi azaltmak, çelik fabrikalarında yağlamaların yapılmasının temel nedenidir. Ancak yağlama filmleri, yüzeyi sudan ve diğer aşındırıcı etkenlerden koruyarak korozyonu önler. Bununla beraber sistemlerin içindeki kirlenmeyi de önleyerek olası problemlerin önüne geçer.
Çelik Fabrikalarında Kullanılan Yağlar
Çelik fabrikalarında yağlama seçenekleri her ekipmana, kapasitesine ve performansına göre farklılık gösterir. Her ihtiyaca cevap verebilecek içerikte üretilerek gerçek uygulamalarda performansı açısından test edilir. Bu sayede kullanıcının genel yağlama düzenini iyileştirmesine katkı sağlar.
Fabrikalarında yağlamalar şu faydaları sağlar:
- Yağlama ürünleri tutarlı kalitesi ile küresel kullanılabilirlik sağlar.
- Gerçek koşullar altında çalışarak tasarlanan ve test edilen ürünler olduğundan güvenilirdir.
- Yağlayıcı spesifikasyonunda bulunan test sonuçlarından dolayı ideal yağlayıcı seçimiyle arzulanan performansa ulaşılır.
- Her üretim partisinin sıkı kalite kontrolünün yapılması, performansının artırılmasına yardımcı olur.
Çelik Fabrikalarında Yağlayıcı Seçimi
Çelik fabrikalarında yağlama ekipmanların doğru ve ideal şekilde çalışması açısından önemlidir. Ekipmanların yağlanması için de ideal yağlayıcı seçmek son derece önemlidir. Buradan hareketle aşağıdaki detaylar göz önünde bulundurularak seçim yapılabilir. Bunlar:
Çelikhanelerde Yüksek Sıcaklık ile Çalışan Ekipmanlar
Ekipmanların istenilen performansta çalışabilmesi için yağlayıcı seçimi oldukça önemlidir. Yağlayıcı seçimi için dikkat edilmesi gereken ilk detay, ekipmanın ortalama çalışma sıcaklığını bilmektir. Sıcak kontrolü, ek havalandırma ya da ısı eşanjörünün kurulması ile sağlanabilir. Bundan dolayı, yağlayıcının makinenin sıcaklığına ve performansına uygun olduğundan emin olunmalıdır. Çelikhanelerde yüksek sıcaklık ile çalışan ekipmanlarda Sentetik Rulman Gresi veya Yüksek Sıcaklık Gresi tercih edilebilir.
Haddehanelerde Hazırlama Tezgahları
Çelik fabrikalarında yağlamalar konusunda, malzemelerin haddelenmesi esnasında meydana gelen yüksek ya da düşük sıcaklıkların dengelenmesi için ideal yağlayıcının tercih edilmesi gerekir. Bu işlemlerin gerçekleştirildiği sırada mutlaka yüksek kalitedeki yağlar kullanılmalıdır. Hadde yağı, levha ve alüminyum rulo üretiminde pratik bir yayılım sağlayarak ısı kontrolü gerçekleştirir. Bununla birlikte sürtünmeyi minimize ederek hem pas hem de korozyona karşı dayanıklılık sağlar. Hazırlama tezgahları için Kalsiyum Sülfonat Kompleks Gres ve Mineral Hidrolik Yağı tercih edilebilir.
Doğrudan Suya Maruz Kalan Yataklar
Çelik fabrikalarında yağlama yapmak için doğrudan suya maruz kalan yataklarda dikkate alınmalıdır. Sulu ortamlarda kullanılan gres ve yağın özelliklerini koruyabilmesi güç bir durum olabilir. Ekipmanın istenilen performansı gösterebilmesi ve üretilen malzemelerin korunabilmesi için makine yataklarına inen suyun kontrol altına alınması gerekir.
İşte bu noktada, su ile temas ettiğinde bozulmayan bir gres yağının alınması gereklidir. Bu yağa ise, Kalsiyum Sülfonat Kompleks Gres örnek verilebilir. Çelik fabrikalarında yağlamalarda söz konusu ürünlerin tercih edilmesi arzulanan performansın elde edilmesini sağlar.
Çelik Fabrikalarında Yağlama Nasıl Yapılır?
Ekipmanlarını ideal yağlarla doğru bir şekilde yağlamak isteyen birçok kişi tarafından çelik fabrikalarında yağlama nasıl yapılır sorusu sıkça soruluyor. Sorunun cevabı ise, ekipmana özel seçilen yağlayıcıya göre değişim gösterir.
Yağlayıcılar üstün nitelikli içerikleri ile zor şartlarda bile kullanılarak ekipmanların ömrünü uzatır. Özel formülleri sayesinde her ekipmanın çalışmasında yüksek performans gösterirler.