Doğru Hidrolik Yağı Nasıl Seçilir ?

Doğru Hidrolik Yağı Nasıl Seçilir ?
Hangi yağı veya sıvıyı seçeceğiniz, ekipmanınıza ve onu nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Uygulamaların tamamında hidrolik ekipman türlerini kapsayan kesin bir öneride bulunabilmek mümkün değildir. Bu nedenle hidrolik yağı seçerken kendinize sormanız gereken birkaç önemli soru vardır.
Doğru Hidrolik Yağı Nasıl Seçilir ?
  • Hidrolik yağı nedir ve ne amaçla kullanılır?
  • Endüstriyel alanda hidrolik yağlarının kullanım alanları nelerdir?
  • Hidrolik yağının görevleri nelerdir?
  • Hidrolik yağı için viskozite derecesi nasıl belirlenir?
  • Aşınma önleyici hidrolik yağlarının kullanımı neden önemlidir?

Tahmini okuma süresi 8 dakika

hidrolik yağı
Corfin lubrication blog içeriği doğru hidrolik yağı çeşitleri hakkında bilgiler

Hidrolik Yağı Nedir ?

Doğru tasarlanmış ve dengeli bir sistemin sorunsuz çalışmasında hidrolik yağlarının birçok rolü vardır. Bu roller, ısı transferi, güç transferi ve yüksek yağlama kabiliyeti olarak gösterilebilir. Bir hidrolik yağ kimyasal yapısı gereği seçildiği uygulamalara göre birçok farklı biçim alabilir. 

Tam sentetik özellikteyken yüksek sıcaklık koşulları ve basınç dalgalanmalarının üstesinden gelebilmek adına su bazlı yağlara kadar değişebilir. Su bazlı özellik ile donatılan hidrolik yağı, yangın riski olan uygulamalarda rahatlıkla kullanılabilir.

Güç iletim sistemleri için geliştirilip üretilen hidrolik yağları, yapılarına göre farklı özellikle kazanabilmeleri için katkı maddeleri ile donatılır. Kullanılacak sisteme uygun yağın seçilebilmesi için hidrolik yağlarının ana fonksiyonlarının bilinmesi gerekir. Buna bağlı olarak da güç iletimi, viskozite, sıkıştırılabilirlik, havayı uzaklaştırma, akma noktası, köpüklenme gibi özelliklerin ele alınması gerekir.

Hidrolik Yağlarının Görevleri

Hidrolik yağı çalışma alanı son derece geniş olan bir üründür. Bu nedenle de birçok önemli fonksiyon ile donatılmıştır. 

  • Sıkıştırılamaz olması nedeniyle basıncı koruyarak gücün verimli ve hızlı bir şekilde istenen yere ulaşmasını sağlar.
  • Havayı etkili bir şekilde tutabildiğinden yağa karışabilecek hava kabarcıklarının önüne geçer. Bu sayede sıkıştırılamazlık özelliği bozulmaz.
  • Hidrolik sistemlerde köpüklenme olmaması gerektiğinden hidrolik yağı köpürmeme özelliğine sahiptir. 
  • Kolayca akabilmesi ve sistemden sızmaması için uygun viskozite aralıklarına göre üretilirler.
hidrolik yağı
Corfin lubrication blog içeriği doğru hidrolik yağ çeşitleri hakkında bilgiler

Hidrolik Yağlar İçin Belirlenen Doğru Viskozite Derecesi Nedir ve Nasıl Seçilir ?

Doğru viskozite derecesini seçmek (hidrolik sıvı derecesi) bir hidrolik yağı seçerken en önemli faktördür. Viskozite derecesi, kullanılacağı hidrolik sistemin çalışma sıcaklık aralığına uygun değilse, durum değişir. Çünkü yağın diğer özelliklerinin ne kadar iyi olduğu önemli değildir.

Yanlış bir viskozite derecesi seçerseniz, hidrolik yağ bileşenleriniz olması gerekenden daha hızlı bozulur. Sistemleriniz için doğru akışkan viskozite derecesini seçmek için bazı durumları göz önünde bulundurmanız gerekir.

  • Minimum ortam sıcaklığında başlangıç ​​viskozitesi
  • Maksimum ortam sıcaklığından etkilenen maksimum beklenen çalışma sıcaklığı
  • Sistem bileşenleri için izin verilen ve optimum viskozite aralığı

Farklı hidrolik bileşen türleri için tipik izin verilen minimum ve optimum viskozite değerleri aşağıdaki gibidir.

Hidrolik Yağları Ne Zaman Kullanılır ?

Hidrolik sistemin kışın dondurucu soğuklarda ve yazın tropikal koşullarda çalışması gerekebilir. Bu durumda hidrolik yağı, geniş bir çalışma sıcaklığı aralığındaki viskoziteyi, izin verilen sınırlar içinde tutmak için büyük olasılıkla çok dereceli yağa ihtiyaç duyacaktır.

Akışkan viskozitesi 25 ila 36 santistokta (kinematik viskozite ölçüm birimi) optimum aralıkta tutulabilirse, hidrolik sistemin genel verimliliği maksimuma çıkar. Bu da belirli koşullar altında dereceli kullanımın hidrolik sisteminin güç tüketimini azaltabileceği anlamına gelir. Mobil hidrolik ekipman kullanıcıları için bu daha az hidrolik yağ tüketimi anlamına gelir.

Hidrolik sistemlerde çok dereceli sıvılar kullanılırken bazı endişe edici durumlar vardır. Bunlardan en önemlisi çok dereceli hidrolik yağ üretiminde kullanılan viskozite indeksi geliştiricilerinin yağın hava ayırma özellikleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilmesidir.

Hidrolik sistemlerde sıklıkla bulunan yüksek kesme hızları ve türbülanslı akış koşulları, zamanla VI geliştiricilerin moleküler bağlarını yok ederek viskozite kaybına neden olur.

Yüksek VI veya çok dereceli bir sıvı seçerken, VI geliştirici kaymasını telafi etmek için hidrolik yağ üreticileri minimum viskozite değerinin %30 oranında artırılmasını önerir. Bu ayarlama ile maksimum çalışma sıcaklığı düşürülür ve viskozite kaybı için güvenlik payı sağlanmış olur.

Tek Dereceli Hidrolik Yağı Ne Zaman Kullanılır ?

Hidrolik sistem dar bir çalışma sıcaklığı aralığına sahipse ve tek dereceli bir hidrolik yağı kullanarak optimum akışkan viskozitesini korumak mümkünse çok dereceli bir yağ kullanılmaması önerilir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda en iyi seçimi yapabilmek adına diğer viskozite konuları ile birlikte tüm faktörlerin göz önünde bulundurulmasında fayda vardır.

Hidrolik Yağ Deterjanı Kullanılmalı Mı ?

HLP-D sıvıları, deterjanlar ve dağıtıcılar içeren aşınma önleyici hidrolik sıvıların bir sınıfıdır. Bu tip hidrolik yağı deterjanlarının kullanımı birçok üretici tarafından onaylanmıştır. Deterjan yağları suyu emülsifiye etme, vernik, çamur gibi diğer kirletici maddeleri dağıtma ve askıya alma yeteneğine sahiptir.

Aşınma Önleyici Hidrolik Yağ Kullanımı Neden Önemli ?

Aşınma önleyici katkı maddelerinin amacı, sınır koşulları altında yağlamayı sürdürmektir. Motor ve hidrolik yağında kullanılan en yaygın aşınma önleyici katkı maddesi çinko dialkil ditiyofosfattır. Bu katkı maddesinin hidrolik yağ içerisindeki varlığı her zaman pozitif görülmez. Çünkü kimyasal olarak parçalanabilir, bazı metallere saldırabilir ve filtrelenme özelliğini olumsuz etkileyebilir. 

Stabilize edilmiş kimyasal yapıları bu eksikliklerin büyük ölçüde üstesinden gelir. Böylece pistonlu pompalar, motorlarla donatılmış sistemler ve yüksek performanslı hidrolik sistemlerde kullanılan sıvılara önemli katkısı olmuştur.

hidrolik yağı
Corfin lubrication blog içeriği doğru hidrolik yağ çeşitleri hakkında bilgiler

Orijinal Ekipman Üreticilerinin Önerileri

Garanti koşulları ile alakalı problem yaşanmaması için hidrolik yağı seçiminde ekipman üreticilerinin tavsiyelerini dikkate almanızda fayda var. Bununla birlikte bazı uygulamalarda özellikle aşırı sıcaklık veya diğer olağandışı çalışma koşullarında üreticinin önerdiğinden farklı bir şey kullanmak, hidrolik sistem performansını ve güvenilirliğini artırabilir.

Ancak böyle bir karar verebilmek için gerekli eğitime sahip değilseniz, teknik bir uzmanla görüşmeniz son derece faydalıdır. Böylece cihazınıza zarar vermeyecek şekilde üretilmiş en iyi hidrolik yağ seçimini yapabilirsiniz.

Uygulama Şekline Göre Hidrolik Yağ Seçimi

Uygulamaya dayalı hidrolik yağ seçimi için kullanılan birtakım teknik prosedürler vardır. Bu aşamada uygun viskozite indeksini ve kullanılacak katkı maddelerini seçmek için belirli bir zaman harcanmalıdır. 

Doğru hidrolik yağının seçilmesini sağlamak için OEM spesifikasyonlarının takip etmek yeterli olmayabilir. Bu spesifikasyonlar genellikle en iyi senaryoları gösterir. Bu nedenle gerçeklik kontrollerini göz ardı etmek, çoğu durumda başarısızlıklara yol açacaktır.

Yanlış viskoziteye sahip bir hidrolik yağ seçmemek sistemin doğru çalışmasını etkileyecektir. Bu nedenle de uygulama ve işletim faktörleri yağın seçiminde mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Çalışma Koşullarına Uygun Yağın Seçilmesi

Çalışma koşullarına en iyi şekilde uyum sağlayabilecek yağlayıcının seçilebilmesi için hidrolik yağı içerisinde bulunan korozyon önleyici, suyu uzaklaştırıcı ve aşınma önleyici katkıların nasıl çalıştığı bilinmelidir.

Hidrolik sistemlerin sağladığı avantajlar nedeniyle kullanıldığı birçok alan vardır. Bu alanlar aşağıdaki gibidir.

  • Üretim Uygulamaları: ağı makineler, robotlar, presler ve plastik enjeksiyon makineleri.
  • Hammadde Endüstrileri: köprü kumanda mekanizmaları, barajlar ve madencilik endüstrisi.
  • Hareketli Ekipmanlar: konstrüksiyon ekipmanı, fren yağ, uzun yol taşımacılığı araçları, tarımsal makinalar, gemiler, uçaklar, ekskavatörler ve kreynler gibi alanlarda direksiyon hidrolik yağı olarak kullanılabilir.
gres yağı nedir banner
Corfin lubrication blog içeriği baz yağ nedir ? hakkında bilgiler
Anasayfa » Doğru Hidrolik Yağı Nasıl Seçilir ?

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...