Gıda Gresleri – NSF Onaylı Gresler

Gıda Gresleri – NSF Onaylı Gresler
 Gıda gresleri gıda sektörünün yanında ilaç sektöründe de oldukça sık kullanılır. Bu nedenle ilaç sanayi gresi olarak da adlandırılırlar. Gıda ürünlerinin üretimi sırasında kullanılan makineler de gres yağı kullanımına ihtiyaç duyar. Ancak burada kullanılan greslerin tamamen toksik olmaması ve gıda üretimine ilişkin düzenlemeleri karşılaması gerekiyor.
gıda gresleri – NSF onaylı gresler
  • NFS onaylı gresler gıda sektöründe ihtiyaç duyulan her noktada rahatlıkla kullanılabilir. 
  • 185 derecedeki sıcaklıklarda bile mükemmel performans gösterebilirler. 
  • Makinelerin doğru ve uzun süreli çalışması için kullanılırlar. 

Tahmini okuma süresi 8 dakika

Gres kullanımı oldukça eski dönemlerde bile yaygındı. Erken Mısır veya Roma dönemlerinden günümüze kadar ulaşan gresin, zeytinyağı ile kirecin birleşimi ile hazırlandığı düşünülüyor. 19. Yüzyılın ortalarında, yağlara kıvam arttırıcı olarak sabun eklenmiş ve bu şekilde kullanılmıştır. Bu nedenle de gıda gresleri ortaya çıktı.

Gresler, sıvı bir yağlayıcının koyulaştırıcı ajanların bir dispersiyonu olarak oluşturulan katı ve veya yarı katı yağlayıcılardır. Bu ürünler genel olarak bitkisel yağ veya mineraller ile emülsifiye edilmiş sabundan oluşur. Diğer gresler ile ortak özellikleri, yüksek basınç viskozitesine sahip olmalarıdır. Bu tür greslere kesme işlemi uygulandığında, greste kullanılan baz yağı ile neredeyse aynı viskoziteye sahip bir yağla yağlanmış yatağın etkisi düşer. Bu değişikliğe de kayma incelmesi adı verilir.

Gıda gresleri, nadiren yağlanabilen ve yağın yerinde uzun süre kalmayacağı mekanizmalar için uygulanır. Ayrıca su ve hava gibi etkenlerin girişine engel olmak amacıyla sızdırmazlık maddesi görevini de üstlenirler. Gresleri ile yağlanan rulmanlar, viskoziteleri nedeniyle daha az sürtünmeye özelliğine sahiptir.

gıda gresleri

Gıda Gresleri Özellikleri

Gerçek gıda gresleri, katı ya da yarı katı bir kıvam oluşturmak için koyulaştırıcı, genel olarak bir sabunla karıştırılan bir sıvı yağlayıcıdan oluşur. Bu gresler mekanik aksamların neredeyse tamamında aşınmanın önlenmesi ve makinelerin uzun süre işlevlerini sürdürebilmeleri için önemli bir görev üstlenirler. Diğer yağlar ile kıyaslama yapıldığında kullanıldıkları alanlarda birçok avantaj kazandırırlar. Bu avantajlar içerisinde en önemlisi, kıvamlarının yoğun olması nedeniyle uygulama sonrasında akma ve damlama yapmayan bir yapıya sahip olmalarıdır. Gıda uyumlu gres bu özelliği flotasyon (yüzdürme) işlemleri ile ayrılması aşamasında önemli üstünlükler sağladığından önemli bir avantajdır.

Gres Özellikleri

Viskozitesinin arttırılması gıda gresleri için oldukça önemli bir gerekliliktir. Isıya dayanıklılık dereceleri farklı sabun türevleri kullanılarak bu sayede belirlenebilmektedir. Bu tür greslerde ısıya dayanımın yüksek olması beklenir. Bu nedenle birçok alanda yüksek sıcaklık gresi olarak da geçen gıda gresleri tercih edilir. Yüksek basınç ortamlarında ve sıvı yağların gerekli kriterleri karşılamadığı alanlardaki makine parçalarında ve bu makinelerin rulman yataklarında aktif olarak nsf onaylı gresler kullanılır.

  • Gıda onaylı gres yağı 0’ın altındaki sıcaklıklardan 185°C’lere kadarki sıcaklıklarda mükemmel performans sergilemeleriyle ünlüdür.
  • Bu tür greslerin basınç dayanımları kullanımlarında gerekli olmasından dolayı granül katkıları ile önemli ölçüde güçlendirilir. Böylece çok daha uzun süreli performans sergileyebilirler.
  • Gıda gresleri plastik ve elastomer malzemeler ile kusursuz uyum içerisinde çalışır.
  • PAO baz yağı ile bir arada kullanılan bileşenleri sayesinde eşsiz bir performans ortaya koyarlar.
  • Aynı zamanda pas ve kireç önleme özellikleri ile uygulama yapıldıkları makinelerin ömürlerinin önemli ölçüde uzamasında katkıda bulunurlar.
  • Bazı greslerin “aşırı basınç” anlamına gelen “EP” etiketleri bulunur. Yüksek basınç veya şok yükleme altında kalan normal gresler, uygulama yapıldığı parçalar ile fiziksel temasa geçerek sürtünme ve aşınmanın neden olduğu etkenleri ortadan kaldırır.
  • Bu tip gresler, film kırılmasına karşı çok daha fazla dirence sahiptir. Filmin kırılması durumunda koruma amaçlı metal yüzeyde kurban kaplamalar oluşturur. Bu işlemi içeriğinde bulunan grafit veya disülfür gibi katı yağcılar yardımıyla gerçekleştirir.
gıda gresleri

Nsf Onaylı Gres Yağı

Ürünler, Nsf onaylı gıda ve ilaç sanayisinde aktif rol alan, yüksek sıcaklık uygulamalarının ihtiyaç duyduğu rulman ve yağlama noktaları için üretilmiş tüksek teknoloji gresleridir. Gıdaların üretiminde birçok işlem sırasında makinelerden faydalanılır. Bu makinelerin doğru çalışması ve uzun ömürlü olmaları içinde Nsf onaylı gıda gresi kullanılmalıdır. Bu tip greslerin bazı koşulları taşıması ve önemli aşamalardan geçerek insan sağlığına zarar vermemeli. Bu nedenle zarar vermeyecek malzemeler den üretilmiş olması ve toksik madde içermemesi gerekir.

Gıda ve ilaç endüstrisinin tamamında kullanılan greslerin içerikleri insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle kokuları, tatları olmamalı, gıda yönetmeliğine uygun ve uluslararası şartları taşımaları gerekir. NSF belgesine sahip olan gıda gresleri, üretimlerinde kullanılan kimyasalların gıda güvenliği açısından uygun olduğu tüketicilere karşı garanti eder.

Sağlık açısından olumsuz özellikler taşımayan gıda gresleri, aynı zamanda sürtünmeyi ve aşınmayı önemli ölçüde azaltarak makinelerin ömrünü uzatmaya katkıda bulunur. Yüksek ısılarla çok iyi şekilde baş ederek sızdırma yapmadan korozyona engel olabilirler.

Yüksek kaliteye sahip olan birçok gres, işletme maliyetlerini oldukça düşürerek kendisine yapılan yatırımı kısa sürede geri ödeyebilir. Gıda gresleri kesinlikle değerini kanıtlamış olmalı. Günümüz şartlarına en uygun şekilde hizmet edebilecek özellikte olmalıdır.

Gıda gresleri kullanıldıkları alanlar nedeniyle insan sağlığı ile doğrudan ilişkisi bulunan ürünlerdir. Bu nedenle insan sağlığını korumakla önemli ölçüde sorumluluk sahibidirler. İlaç sanayisinde de üretimde kullanılan makineler çoğunlukla bu tür greslerden faydalanır. Bu sebeple mutlaka gerekli belgelerinin olması gerekir.

gıda gresleri

NSF Onaylı Gıda Gresleri Kullanım Alanları

  • Tablet ilaç üretiminde kullanılan preslerin sarı malzeme yataklarında,
  • Gıda sektörünün önemli bir parçası olan makinelerin ıslak ve titreşimli rulmanlarında,
  • Sulu veya tuzlu su ile temas eden tüm yatak ve rulmanlarda,
  • Yüksek sıcaklık ile çalışan tüm rulman ve yataklarda,
  • Besin üretimi ve ambalajlanması işlemlerinin yürütüldüğü tüm tesislerde gıda gresleri kullanılır.

NSF H1 adı altında, Ulusal Sanitasyon Vakfı organizasyonuna göre gıda gresleri belirli koşullar altında onaylanır. Bunlar besin ve ilaç maddeleri ile kasıtsız veya ara sıra temasın meydana gelebileceği greslerdir. H1 gresleri sadece NSF kategori kodu HX-1 ile belgelenmiş ve pozitif listesinde bulunan malzemelerden oluşabilir. NSF H1 onaylı yağlar insan ve diğer canlıların sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmayacak şekilde üretilmelidir.

Gresler, gıda ile temas etme ihtimali olan yağlayıcılardır. Bu ürünler genellikle düşük sülfürlü petrokimyasallardır ve daha az oksitlenirler. H1, H2 ve H3 yağlayıcılar, tesadüfi gıda teması olasılığının olduğu gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılan ürünlerdir. H2 yağlayıcılar, temas olasılığının olmadığı makine parçaları ve ekipmanlarda kullanılan yağlayıcılardır. H3 yağlayıcılar ise araba ve benzeri ortamlarda ekipmanların paslanmasını önlemek amacıyla tercih edilir.

Gıda Gresleri Kullanımı

Bağımsız bir ABD kuruluşu olan NSF, gıda endüstrisinin tamamı için kullanılan maddeleri içeriğinde barındırır. Bu ürünleri test ederek bu test sonuçlarının kaydını tutar. Gıda gresleri ve diğer yağlama maddeleri de bu kuruluş tarafından devamlı olarak test edilerek, değerlendirme sonuçları açık bir şekilde duyurulur. Bu kayıt ve yayınlar AB’de ve uluslararası tüm alanlarda her işletme tarafından tanınır.

Corfin marka gıda gresleri, H1 sertifikası almış kapsamlı bir gres yelpazesi ile hizmet verir. Dişliler, hidrolik ve kompresör gibi birçok alanlarda kullanılabilecek yüksek sıcaklık gresleri marka bünyesinde yer alıyor. Bu da NSF onaylı ürünlerinin tamamının yiyecek ve içecek endüstrisinde kullanılır. Bu nedenle birçok tesiste kullanıma uygun hale getirir. Corfin Nsf onaylı gıda greslerine ait sertifikaya www.nsf.org adresinden “White Book Nonfood Compound Listings Directory” adresinden ulaşabilirsiniz. İhtiyacınız olan detaylı bilginin tamamına, yetkili mühendis ve satış danışmanları ile ulaşabilirsiniz.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...