- Blog
- Okunma Sayısı: 2.889
Gres Seçimi Nasıl Yapılır?
- Makine ve ekipmanların beklenen performansta çalışması için gres yağı seçimi çok önemlidir.
- Doğru viskozite derecesinin belirlenmesi gres yağı seçiminde çok önemli bir faktördür.
- Gres yağları arasında içlerinde bulunan katkı maddelerine göre farklar bulunur.
- Gres yağlarının kullanım alanları yapıları gereği çok geniştir.
- Gres fonksiyonları katkı maddeleri, viskozite derecesi ve performans özelliklerine göre değişiklik gösterir.
Doğru Gres Yağı Seçmenin Önemi
Kullanıcıların büyük bir kısmı, uygulama alanları için doğru gresleri seçimi yapmanın ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Peki makine ve ekipmanlar için doğru gres yağı nasıl seçilir? Kullanılan makine ve ekipmanlar için yağlayıcı seçilmesi söz konusu olduğunda ürünlerin orijinal üreticilerden tedarik edilmesi önemlidir.
Doğru gres seçimi makine ve ekipmanların çok daha uzun süre sorunsuz çalışması açısından önemlidir. Yanlış gres yağı kullanımı ekipmanların daha sık arıza vermesine ve bakım gereksinimi duymasına neden olacaktır. Aynı zamanda yüksek veya düşük sıcaklıklarda çalışan bilye ve rulmanların devamlı olarak uygun yağlayıcılar kullanılarak yağlanması gerekir.
Gres Yağları Farkları Nelerdir?
Gresler genel yapıları gereği üretimlerinde kullanılan katkı maddelerine göre birbirlerinden ayrılırlar. Yağın üretiminde kullanılan baz yağlar gresin makine ve ekipman gerekliliklerini çok daha iyi bir şekilde karşılamasını sağlar. Gres yağı nasıl seçilir sorusuna cevaben içlerinde bulunan katkı maddelerine dikkat edilmesi gerekir diyebiliriz. Özellikle viskozite indeksi greslerin akışkanlıklarını belirleyen önemli bir faktör olduğundan mutlaka gres seçimi sırasında göz önünde bulundurulmalıdır.
Gres Yağları Nerelerde Kullanılır?
Gresler neredeyse tüm sektörlerde yaygın olarak kullanılan yağlayıcılardır. Otomotiv, denizcilik, tekstil, madencilik, havacılık, enerji gibi neredeyse tüm sektörel alanlarda tercih edilirler. Özellikle içlerinde bulunan katkı maddeleri sayesinde suya ve yüksek sıcaklık aralıklarına karşı çok daha dirençli hale gelebilirler. Bu sayede neredeyse her alanda gres kullanımına rastlamak mümkündür.
Peki sektörlere göre gres yağı nasıl seçilir. Ekipman ve makineler için yağlayıcı seçimi öncesinde mutlaka kullanım alanı iyi anlaşılmalı ve uzman kişilere doğru bilgiler verilmelidir. Bu sayede çok daha uzun ömürlü cihaz ve ekipmanlara sahip olabilir, bakım maaliyetlerini düşürebilirsiniz.
Gres Yağları Fonksiyonları Nelerdir?
Gresler içlerinde bulunan katkı maddelerine göre farklı viskozite indeksi, baz yağ tipi ve hatta farklı çevre koşullarına göre başka özel hususları içerirler. Öte yandan, gres spesifikasyonları genellikle uygun bir gres seçimi yapmak için gerekli ayrıntılardan yoksundur ve spesifikasyonu oluşturma işini mutlaka uzman bir mühendisin yapması gerekir. Bu anlamda gres yağı nasıl seçilir sorusunun önemli cevaplarından biri de uzman bir mühendisten destek almak gereklidir diyebiliriz.
Uygun gres özelliği, yağ seçiminin tüm bileşenlerini ve daha fazlasını gerektirir. Gres seçimine yönelik diğer özel hususlar arasında koyulaştırıcı tipi ve konsantrasyonu, tutarlılık, damlama noktası ve çalışma sıcaklığı aralığı, çalışma kararlılığı, oksidasyon kararlılığı, aşınma direnci vb. yer alır. Uygun gres seçimine yönelik ihtiyaç ve yöntemlerin anlaşılması gres yağı nasıl seçilir sorusu için çok iyi bir cevaptır. Bu sayede yağlama programlarının ve yağlanan makinelerin güvenilirliğinin iyileştirilmesine yönelik uzun bir yol kat edilecektir.
Gres Seçimi İçin Baz Yağ Viskozitesinin Önemi
Gres yağı nasıl seçilir sorusunun bir diğer cevabı da baz yağ viskozitesinin belirlenmesidir. Herhangi bir yağlayıcının en önemli özelliği viskozitedir. Bir gres seçerken yaygın olarak yapılan bir hata, gres kıvamını baz yağ viskozitesi ile karıştırmaktır. Gresle yağlanan uygulamaların çoğu eleman yatakları olduğundan bu uygulamalar için viskozite seçimi dikkate alınmalıdır.
Katkı Türleri ve Baz Yağ Cinsi
Uygun viskozite belirlendikten sonra katkı maddelerini değerlendirmek gerekir. Gres seçimi nasıl olmalı sorusunu araştıran kullanıcılar baz yağları ve katkı maddeleri konusunda da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Katkı maddesi ve baz yağ türleri, gres kullanılan uygulamalarda seçilmesi gereken diğer gres bileşenleridir. Örneğin, hafif yüklü bir yüksek hızlı eleman yatağı, aşırı basınç (EP) katkı maddeleri veya yapışkanlaştırıcı maddeler gerektirmezken, ağır yüklü bir açık dişli setinin bu tür bir gres yapısına ihtiyacı vardır.
Yağlama yağlarında bulunan çoğu performans arttırıcı katkı maddesi gres formülasyonunda da kullanılır. Bu nedenle uygulamanın taleplerine göre seçilmesi gerekir. Aşağıdaki görselde uygulamaya göre bazı ortak katkı gerekliliklerini göstermektedir. Çoğu gres, çoğu uygulama için uygun olan API Grup I ve II madeni yağ baz stokları kullanılarak formüle edilmiştir.
(Gres Yağları Nasıl Seçilir Corfin 6) Görsel gelmeli
Bununla birlikte, sentetik bir baz yağın kullanılmasından fayda sağlayabilecek uygulamalar vardır. Bu tür uygulamalar yüksek veya düşük çalışma sıcaklıklarını, geniş bir ortam sıcaklığı aralığını veya daha uzun yeniden yağlama aralıklarının istenildiği koşullarda gereklidir.
Gres Seçimi İçin Kıvam ve Kalınlaştırıcı Tipinin Önemi
Gres kıvamının belirlenmesi gres seçimi nasıl olmalı sorusuna cevap arayan kullanıcılar için kafa karıştırıcı bir konu olabiliyor. Gresin kıvamı, koyulaştırıcı konsantrasyonu, koyulaştırıcı türü ve baz yağın viskozitesi tarafından kontrol edilir. Baz yağ viskozitesi tutarlılığı etkilese de bir gresin yüksek tutarlılığa ve düşük baz yağ viskozitesine sahip olabileceğine veya tam tersi durumlara dikkat edilmesi önemlidir.
Rulmanlarda belirli bir uygulama için en iyi tutarlılığı veya NLGI derecesini belirlemek için hız faktörü ve çalışma sıcaklığı kullanılabilir. Bu durum mantığa aykırı görünebilir, ancak daha yüksek hız faktörleri daha yüksek kıvamlı gresler gerektirir.
Şu anda, her biri kendi artıları ve eksileri olan çok sayıda gres yoğunlaştırıcı türü mevcuttur. En yaygın türleri basit lityum sabunları, lityum kompleksi ve poliüredir. Basit lityum sabunları genellikle düşük maliyetli genel amaçlı greslerde kullanılır. Orta sıcaklıklarda çoğu performans kategorisinde nispeten iyi performans gösterir.
Lityum kompleksi gibi karmaşık gresler, özellikle daha yüksek çalışma sıcaklıklarında gelişmiş performans sağlar. Basit bir lityum gres için ortak bir üst çalışma sıcaklığı sınırı 250°F olabiliyor. Ayrıca bir lityum kompleks gres için bu 350°F olabilir. Popülerliği giderek artan bir diğer kıvam arttırıcı türü ise poliüreadır.
Lityum kompleksi gibi, poliüre de iyi bir yüksek sıcaklık performansına, ayrıca yüksek oksidasyon kararlılığına ve akma direncine sahiptir. Kıvam arttırıcı tipi, ürün tipini değiştirirken uyumluluk kadar performans gereksinimlerine göre de seçilmelidir.
Gres Performans Özellikleri
Gres seçimi için uygun baz yağ viskozitesi, katkı gereksinimleri ve tutarlılık belirlendikten sonra, dikkate alınması gereken diğer kriterler performans özellikleridir. Kalitesinin etken olduğu yer burasıdır. Gres performans özellikleri, yağlama yağları için kullanılan özelliklerin birçoğunun yanı sıra grese özel diğer etkileri içerir. Grese özel özellikler arasında damlama noktası, mekanik kararlılık, suyla yıkanma, taşma özellikleri ve pompalanabilirlik yer alır.
En önemli performans özellikleri uygulama tarafından belirlenir. Bir uygulama sürekli olarak oda sıcaklığında çalışıyorsa, düşme ve üst çalışma sıcaklığı limitleri gibi özellikler o kadar önemli değildir. Ancak eğer bir uygulama ağır yükler altında ve düşük hızlarda çalışıyorsa EP gres seçilmelidir.
Yağlar gibi greslerin de dikkatli bir özellik dengesine sahip olduğunu hatırlamak önemlidir. Bir ürün bir kategoride üstün performans gösterirken diğerinde düşük performans gösterebilir. Bu nedenle, en iyi genel uyumu seçmek için amaçlanan uygulamalara göre her bir özelliğin önemini tartmak gereklidir.
Gres Seçimi; En İyi Gres Yağı Hangisi?
Gres seçimi nasıl yapılır sorusuna cevap arayan kullanıcılar en iyi gres yağının hangisi olduğunu da merak ediyor. Aslında en iyi gres yağı her zaman için makine ve ekipmanlarınız için en doğru seçilendir. Bu anlamda gres yağları mutlaka baz yağı, viskozite derecesi, kavitasyon ve performans özellikleri göz önünde bulundurularak seçilmelidir.