Gres Yağ ve Madeni Yağ Kullanım Alanları Nelerdir?

Gres Yağ ve Madeni Yağ Kullanım Alanları Nelerdir?
Madeni yağı kullanım alanları ve gres yağı kullanım alanları endüstrinin birçok alanında farklılık gösterir. Uygulamaların bir kısmında madeni yağ kullanılabilirken, rulman ve dişlilerde genellikle gres kullanımı tercih edilir. Bu nedenle madeni yağ ve gres arasında bir seçim yapmadan önce mutlaka ekipman ihtiyaçları doğrultusunda detaylı araştırma yaparak bilgi sahibi olunması gerekir.
Gres-Yağı-ve-Madeni-Yağı-Kullanım-Alanları-Nelerdir-Corfin-1
  • Madeni yağlar endüstrinin neredeyse her köşesinde kullanılır.
  • Greslerin üretimlerinde kullanılan katkı maddelerine göre çeşitlere ayrılır.
  • Madeni yağların üretiminde birçok katkı maddesi kullanılır.
  • Greslerin bir kısmı gıda ve ilaç sektöründe yaygın olarak tercih edilir.

Madeni Yağın Görevi Nedir?

Madeni yağ kullanım alanları genel olarak madeni yağların görevlerine göre belirlenir. Yağ, elektriği iletmediği ve hava ile suyu yerinden etme işlevi görür. Çeşitli endüstriyel/mekanik kapasitelerde elektrikli bileşenlerde iletken olmayan bir soğutucu veya termik sıvı olarak kullanılır.

Madeni yağı kullanım alanlarından olan tekstil üretimi için seçilen jüt lifleri için tercih edilir. Yağlayıcı, kesme sıvısı ve bakım yağı olarak da kullanılır. İğne yağları, tekstil endüstrilerinde yağlayıcı olarak kullanılan hafif mineral yağlardır. Elektrikli ısıtıcılar bazı durumlarda ısı transfer yağı olarak madeni yağ tercih ederler. Yağ, sıkıştırılamaz olduğu için hidrolik makine ve araçlarda hidrolik sıvı olarak da kullanılabilir.

madeni yağ kullanım alanları

Madeni Yağ Kullanım Alanları ve Çeşitleri Nelerdir?

Madeni yağı kullanım alanları kadar madeni yağların çeşitleri de incelenmesi gereken önemli bir konudur. Sıvı petrol olarak da bilinen madeni yağ, benzin üretim sürecinin bir yan ürünüdür. Şeffaftır ve esas olarak hidrokarbon alkanlardan oluşur. İnsan tüketimi için güvenlidir. Bu sayede gıda ve ilaç sektöründe kullanımları onaylanmıştır. Üç temel madeni yağ türü vardır: parafinik, naftenik ve aromatik.

Parafinik Yağlar

Parafinik yağları diğer mineral yağlardan ayıran şey, uzun hidrokarbon zincirlerinin moleküler yapısıdır. Yağlar, parafin mumu içerir ve yağlama yağı ürünleri için en yaygın kullanılan bazdır. Parafinik yağların nitelikleri, oksidasyona karşı daha yüksek bir direnç, daha yüksek bir viskozite indeksi ve akma noktası ve düşük uçuculuk içerir. Bu tür madeni yağı kullanım alanları ise kozmetik, kauçuk, tekstil, kağıt, yağların işlenmesi ve sıralanabilir.

Naftenik Yağlar

Hidrokarbon halkalarının moleküler yapısı, naftenik yağları diğer mineral yağlardan ayırır. Naftenik yağlar parafin mumu içermez. Yağların nitelikleri arasında iyi stabilite, düşük viskozite, düşük akma noktası ve yüksek uçuculuk bulunur. Naftenik madeni yağı kullanım alanları ise genellikle metal işleme sıvılarının ve trafo yağlarının imalatı gibi yerlerdir. Düşük bir akma noktasının gerekli olduğu dar sıcaklık aralıklarına sahip uygulamalar olarak da gösterilebilir.

Aromatik Yağlar

Aromatik yağlar, lastik imalat endüstrisi için hayati öneme sahiptir. Yoğunlaştırılmış halka moleküler bir bileşiğe sahiptirler ve ismin aksine hoş bir kokuları yoktur. Düşük uçuculuğa sahiptirler ve kauçuk bileşiklerinin işlenmesini kolaylaştırmak için kullanılırlar. Ayrıca lastiklerin teknik performansının, özellikle yol tutuşunun anahtarlarıdır.

madeni yağ kullanım alanları

Madeni Yağ Kullanım Alanları Hangi Sektörlerdir?

Madeni yağ kullanım alanları sektörden sektöre farklılık gösterir. Farklı uygulamalar için yağlayıcılar ve yağlayıcı olmayan amaçlara yönelik ürünler dahil olmak üzere çok çeşitli madeni yağ içeren ürünler üretilmektedir. Yağlayıcı ürünler arasında motor yağları, şanzıman sıvıları, dişli yağları, hidrolik sıvılar ve ayrıca metal işleme sıvıları (metal çıkarma sıvıları olarak da bilinir) bulunur. 

Metal işleme sıvıları, kullanılan katkı maddelerinin türleri, katkı işleme oranları ve kullanımla ilişkili mikrobiyal kökenli olanlar da dahil olmak üzere kirletici maddeler nedeniyle diğer madeni yağ içeren ürünlerden farklı olabilir. “Yağlayıcı olmayan” ürünler, tarımsal sprey yağları, baskı mürekkepleri, lastik yağları vb. içerir. 

Mineral yağın hem yağlayıcı hem de yağsız olarak kullanılmasından yağ buharı veya aerosoller oluşabilir. Uygulamada, yağ aerosolleri havalandırma gibi çeşitli mekanizmalar tarafından üretilebilir. Bu durum hızlı hareket eden bir yüzeyle temas veya ısıtma yoluyla gerçekleşebilir. 

Madeni yağı kullanım alanları, metal işleme, tekstil makineleri, kaya matkapları, aerosol yağlama, tarım spreyleri, beton kalıp ayırıcı maddeler, korozyon önleyiciler, baskı mürekkepleri, kauçuk genişleticiler, açık işlemlerde yağlayıcı-karıştırma ve uygulamalardır. 

Greslerin Görevi Nedir?

Gresin işlevi, yerçekimi kuvveti, merkezkaç etkisi veya basınç altında sıkışmadan dışarı sızmadan hareketli yüzeylerle temas halinde kalmak ve onları yağlamaktır. Başlıca pratik gerekliliği, kullanım sırasında maruz kaldığı tüm sıcaklıklarda kesme kuvvetleri altında özelliklerini muhafaza etmesidir. Örneğin, inşaat tesislerinin en yüksek performansta çalışması için özel ağır hizmet gresi gerekir. 

Gres ve madeni yağ kullanım alanları değiştirilemez. Yağ kullanmanın pratik veya uygun olmadığı durumlarda gres kullanılır. Belirli bir uygulama için yağ seçimi, makine tasarımı ve çalışma koşulları ile istenen yağlayıcı özellikleri eşleştirilerek belirlenir. Gres yağı kullanım alanları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  1. Aralıklı olarak çalışan veya uzun süre depoda bekleyen makinelerde gres yerinde kaldığı için anında bir yağlama filmi oluşabilir.
  2. Sık yağlama için kolayca erişilemeyen makineler de gresler bileşenleri sık sık yenileme gerektirmeden yağlayabilir. Bu gresler ayrıca bazı elektrik motorları ve dişli kutuları gibi ömür boyu sızdırmaz. Bu nedenle de bu uygulamalarda da kullanılır.
  3. Yüksek sıcaklık, yüksek basınç ve şok yükler gibi aşırı koşullar altından çalışırlar. Bu sebeple makineler gres yağı kullanım alanları arasındadır.
  4. Gresler aşınmanın etkisiyle meydana gelen boşluklarda daha kalın bir film oluşturarak aşınmış parçaların ömrünü uzatabilirler.
madeni yağ kullanım alanları

Gres Yağ Çeşitleri Nelerdir?

Gresler genel olarak içeriklerinde bulunan katkı maddelerine göre çeşitlere ayrılır. Aynı zamanda gres yağı kullanım alanları da greslerin çeşitlendirmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu anlamda öncelikle greslerin içlerinde bulunan katkı maddelerine göre kullanım alanlarını incelemekte fayda var. 

Kalsiyum Gres

Kalsiyum gres, genel kullanım için üretilen ilk greslerden biridir. Bu çok amaçlı gresin temel özelliklerinden bazıları, mükemmel su direnci, iyi korozyon koruması ve mükemmel mekanik stabilitedir. Ancak, yüksek sıcaklıklar yapısında değişikliklere neden olabileceğinden, bu yağlayıcı en iyi şekilde düşük sıcaklıklarda kullanılır. Günümüzde, kalsiyum gres yağı kullanım alanları ağırlıklı olarak denizcilik, endüstriyel, otomotiv ve tarım uygulamaları olarak gösterilebilir. 

Lityum Gres

Lityum gresleri yüksek viskozite indeksleri, dayanıklı yapısı ve yüksek stabilitesi ile bilinen çok amaçlı bir grestir. Korozyona, oksidasyona, aşırı sıcaklıklara ve aşınmalara karşı uzun süreli koruma sağlamak üzere tasarlanmıştır. Aynı zamanda mükemmel yağlama, yüksek su direnci ve şok yüklere dayanma kabiliyeti ile karakterize edilir. Lityum gres yağı kullanım alanları endüstriyel tesisler, otomotiv, bahçecilik ve zorlu metalden metale temas uygulamaları olarak gösterilebilir.

Alüminyum Kompleks Gres

Alüminyum kompleks gresin birçok avantajı vardır. Son derece yüksek sıcaklıklara dayanabilir, etkileyici su direnci özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda pas, korozyon ve oksidasyonu önler ve iyi bir kayma kararlılığına da sahiptir. Alüminyum kompleks gresler en iyi gıda endüstrisinde kullanılır. Ancak aynı zamanda otomotiv, çelik işleme, inşaat ve tarım endüstrisinde kullanıldığında mükemmel sonuçlar verdiği bilinen bir gerçektir.  

madeni yağ kullanım alanları

Madeni Yağ Kullanım Alanları; Baryum Kompleks Gres

Baryum kompleks gres, mekanik stabilitesi, yüksek sıcaklık direnci, ağır yüklere ve yüksek hızlara dayanma kabiliyeti, mükemmel su toleransı, mükemmel oksidasyon stabilitesi ve ayrıca çeşitli kimyasallara direnci ile bilinen yüksek performanslı bir grestir. Kompleks gres yağı kullanım alanları çoğunlukla endüstriyel, havacılık, denizcilik ve imalat uygulamaları gibi zorlu, ağır yük uygulamaları olarak bilinir.

Madeni Yağ Kullanım Alanları; Polyurea Gres

Polyurea gresi, olağanüstü su direnci, mükemmel oksidasyon kararlılığı, pas ve korozyon önleme, dayanıklılık, çok yönlülük, iyi mekanik kararlılık ve yüksek sıcaklık performansı gibi inanılmaz özellikleri nedeniyle çok popüler hale geldi. Bu özelliklerinden dolayı uzun ömürlü uygulamalar için önerilen poliüre gresi çeşitli endüstrilerde kullanılır. Polyurea gres yağı kullanım alanları olarak çelik fabrikaları ve elektrik motorları gösterilebilir. 

Madeni Yağ Kullanım Alanları; Sodyum Gres

Sodyum gres, soda sabunu ile katkı maddeleri ve baz yağların karıştırılmasıyla formüle edilir. Bu tür karışım, katı kesme kararlılığı, yüksek damlama noktası, mükemmel pas koruması ve iyi yağlama sağlar. Ancak zayıf su direncine ve oksidasyon kararlılığına sahiptir. Dezavantajları nedeniyle, sodyum gres yağı kullanım alanları artık değişmiştir. Çoğunlukla makaralı temaslı yatakların yağlanması olarak tercih edilir. Ayrıca, daha yüksek kalite ve değerde gres elde etmek için genellikle diğer greslerle karıştırılır.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...