Yağ hangi aralıklarla değiştirilir? Gres Yağı Değişim Periyotları

Yağ hangi aralıklarla değiştirilir? Gres Yağı Değişim Periyotları
İşletmelerde yoğun gres yağı kullanan kişilerin en sık sorduğu sorulardan bir yağ hangi aralıklarla değiştirilir oluyor. Artan işletme maliyetleri, planlanmamış duruş süreleri ve üretkenlik kaybının tümü erken ekipman arızasından kaynaklanabilir. Bu tür olaylar bir dizi nedenden dolayı ortaya çıkabilse de en yaygın olanlardan biri yağlama arızasıdır. Uygun bir yağlama programını takip etmek ve doğru yağlayıcı tipini kullanmak performansı arttırılabilir ve ekipman ömrünü uzatabilir.
Gres-Yağı-Değişim-Periyotları-Ne-Kadar-Sıklıkla-Değiştirilmelidir-Corfin-1
  • Yağlama, sürekli temas halinde olan rulmanların yuvarlanma elemanlarına ve kanallara yapışan bir yağ kaplaması sağlayarak sürtünmeyi ve aşınmayı azaltır. 
  • Yağ filmi temas yüzeylerini ayırır ve metal-metal temasını önleyerek aşınmayı azaltır. 
  • Uygun yağlama aynı zamanda yabancı maddelerin yatağa girmesini önlemeye yardımcı olur ve pas ve korozyona karşı koruma sağlar.
  • Yağlama periyotlarına uyulması ekipman ömrünü uzatarak çalışma performansını iyileştirir.

Gres Yağlama Programı

Zamanla, fiziksel ve kimyasal bozunma nedeniyle gres bozulacaktır. Azalan yağlama özellikleri, rulman performansını olumsuz yönde etkileyecektir. Gresin ikmal yoluyla yenilenmesi için çaba gösterilmelidir. Yağ hangi aralıklarla değiştirilir sorusuna cevap arayanların, hangi durumlarda değiştirilmesi gerektiği sorusu da kafalarını karıştırabiliyor. Peki uygulama esnasında yağ hangi aralıklarla değiştirilir?

Gres ikmali yataklar sızdırmaz değilse ve ekipmanda gres eklemek için hükümler varsa bir seçenektir. Korumalı yataklar dikkatli bir şekilde yeniden yağlanmalıdır. Aşırı basınç kullanılırsa yatak deformasyonuna neden olacak şekilde hasar meydana gelebilir.

yağ hangi aralıklarla değiştirilir

Gres İkmali Aralıklarını Belirleyen Faktörler

Gres ikmal zaman aralıkları, tavsiyeyi değiştiren faktörlere tabidir. Kabul edilebilir gres performansı süresini uzatabilen veya azaltabilen faktörler mevcuttur. Bu sınırlamalar aşağıdaki şekilde ifade edilebilir:

  • Rulman çalışma sıcaklığı
  • Gres tipi
  • Yük
  • Toz ve nem varlığı
  • Şok yükler ve titreşim

Rulman çalışma sıcaklığı, yağlama ömrünü büyük ölçüde etkiler. Genel bir kural olarak, yatak sıcaklığı 70 C’yi aşarsa, yatağın her 15 °C derece sıcaklık artışında ikmal zaman aralığı yarı yarıya azaltılmalıdır. Bu anlamda yağ hangi aralıklarla değiştirilir sorusu kullanıcıların kafasını karıştırabilir.

İki elektrik motoru örneğini ele alalım: Bir ünite iç mekanda 25 °C ortam sıcaklığında ve 60 °C yatak sıcaklığında çalışıyor. Diğer motor, dış mekanda Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri’nde 45 °C ortam ortamında ve 100 °C yatak sıcaklığında çalışıyor. Daha sıcak motor, yağlayıcıyı korumak için ilk motordan dört kat daha sık yeniden yağlama gerektirecektir. Neden dört kez? Daha yüksek bir yatak sıcaklığında çalışan motor 70 °C’nin üzerinde 30 C’dir, yani yenileme aralığı iki kez (veya zamanın dörtte biri) yarıya indirilir.

Yağlama Periyotlarının Düzenlenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gres bazlı yağ ve kalınlaştırıcı türleri, yeniden yağlamanın ne sıklıkta gerekli olduğu üzerinde etkilidir. Peki yağ hangi aralıklarla değiştirilir? Örneğin, bir bilyalı rulman, aralık tablosunda belirtilen ile aynı lityum sabunlu kalınlaştırıcıya sahip gres kullanabilir veya yaklaşık iki kat daha uzun süre dayanabilen sentetik bir mineral baz yağ kullanabilir.

Diüre, poliüre ve PTFE gibi diğer koyulaştırıcılar, çalışma sıcaklığı ve kesmeye karşı dirençle ilgili özelliklere ve aynı zamanda baz yağı serbest bırakma ve yeniden emme özelliğine sahiptir. Bu durum da yenileme önerilerini değiştirebilir.

Yük faktörü, yatak üzerindeki eşdeğer yüke (P) karşılık geldiği için yağlama ikmalinin bir belirleyicisidir. Yataktaki eşdeğer yük, ilişkilerle birlikte radyal ve eksenel yüklerden belirlenir. Her rulman için üreticinin kataloğunda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. 

yağ hangi aralıklarla değiştirilir

Yağ Hangi Aralıklarla Değiştirilir ve Rulmanların Yağlama Periyotları

Rulman dinamik yük derecesinin (Cr) %6’sından az veya buna eşit yükler için, yenileme aralığı 1,5 kat artar. Yük arttıkça, yük faktörü birden daha az düşer ve bu da daha sık yağlama gerektirir. P/C 0,16’yı aşarsa, rulman üreticisine danışmanız tavsiye edilir. Bu anlamda kullanıcılar yağ hangi aralıklarla değiştirilir sorusunun cevabını merak ediyor.

Çevresel faktörler önerilen yenileme aralıklarını azaltabilir. Rulman içindeki yüksek titreşim seviyeleri, baz yağın salınmasını artırarak yağın yenilenme gereksinimini azaltır. Toz, kir veya ağaç lifleri veya metal talaşı gibi uygulama kirleticileri gres içinde tutulabilir ve rulmanın yuvarlanma elemanları ile kanallar arasında temas edebilir. Bu kirleticiler, daha fazla sürtünme oluşturan yağ filmini kırar. 

Sonuçta, sürtünme kanallara zarar verir ve gres ömrünü azaltır. Bir diğer önemli ve yaygın çevresel faktör, nemin varlığıdır. Yatak içinde doğrudan sprey, buhar veya yoğuşma ile oluşabilir. Mevcut suyun büyüklüğüne bağlı olarak yeniden yağlama aralığı yarı yarıya veya daha fazla azaltılabilir. 

yağ hangi aralıklarla değiştirilir

Yağlayıcı Saklama Ömrü Sınırları – Standart Nedir?

Bu günlerde, satın aldığınız her şeyin bir son kullanma tarihi var gibi görünüyor. Sütten pillere kadar her şeyin üzerinde son kullanma tarihi etiketi bulacaksınız. Ancak gresler ve yağlarda böyle bir tarih bulamazsınız. Peki yağ hangi aralıklarla değiştirilir ve raf ömrü ne kadardır?

Depolama ortamı ne fark eder? Bir yağlayıcıyı kullanım tarihinin ötesinde saklamamak için ne yapmalısınız? Çok uzun süre saklanmış bir yağlayıcı kullanılmadan önce hangi testler yapılmalıdır? Bu soruların cevapları yağlama mükemmelliğine ulaşmak için önemlidir.

Oksidasyon, depolanan yağlayıcılar da dahil olmak üzere hava ile temas halinde olan tüm yağlarda meydana gelir. Baz yağ ve katkı maddesi kombinasyonu, oksidasyon oranını etkiler ve gresteki kalınlaştırıcının varlığı, bozunma oranını artırabilir. Ancak, çevre ve saklama koşulları, yağlayıcının bozunma hızı üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Bu anlamda endüstrinin, yağlama mükemmelliğine ulaşmak için kritik olan aşağıdaki konularda rehberliğe ihtiyacı vardır:

  • Yağlayıcıların depolanması için uygun ortam
  • Üç aylık, altı aylık veya yıllık kullanım gereksinimlerinin tahmin edilmesi
  • Kullanım ve depolama yöntemleri (FIFO envanter sistemi)
  • Çeşitli yağlayıcılar için çeşitli depolama ortamlarında depolama ömrü limitleri
  • Karıştırma tarihi, paketleme tarihi, teslimat tarihi ve yağlayıcının konteyner açılarak hizmete sunulduğu tarih dahil olmak üzere etiketleme gereklilikleri
yağ hangi aralıklarla değiştirilir

Yağ Hangi Aralıklarla Değiştirilir ve Gres Yağı Raf Ömrü

Yağ hangi aralıklarla değiştirilir sorusu kadar greslerin raf ömrü de kullanıcıların kafasını karıştırıyor. Yağlama gresleri dahil çoğu malzeme zamanla kademeli olarak bozulur. Yağlama gresleri için bozulma derecesi büyük ölçüde saklama koşullarına bağlıdır. İyi depolama koşullarında, bir yağlama gresinin raf ömrü çok uzun olabilir. 

Bu anlamda paketleme tarihi beş yıldan daha eskiyse, kullanmadan önce gresi görsel olarak kontrol etmeniz önerilir. Gresin görünümü iyi olmalı ve gres aşırı yağ ayrışması veya sertleşme belirtileri göstermemelidir. Bazı gresler için, depolama sırasında orta derecede yağ ayrışması (tipik olarak yüzde 5’ten az) veya hafif derecede sertleşme doğaldır ve kabul edilebilir.

Greslerin depolanma koşullarını aşağıdaki şekilde listeleyebiliriz.

  • Yağlama gresleri, serin ve kuru bir kapalı alanda saklanmalıdır.
  • İç ortam sıcaklığı 30 C’yi (86 F) geçmemeli ve 0 C’nin (32 F) üzerinde kalmalıdır. Gresi doğrudan bir ısı kaynağının yakınına koymayın ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının.
  • Yağlama gresi orijinal ambalajında ​​saklanmalıdır. Ambalaj, ciddi çentiklenme, korozyon veya nem saldırısı gibi herhangi bir hasar belirtisi göstermemelidir.
  • Gres ambalajı, gres kullanım için gerekli olana kadar kapalı tutulmalıdır. Kullanımdan sonra ambalaj hemen kapatılmalıdır
  • Gres paketini açarken gres paketine toz, kir veya nem girmesine izin vermeyin. Az miktarda toz veya nem bile gres kalitesini ciddi şekilde bozar. Açmadan önce kapağı silerek temizleyin. 
  • Gresleri taşırken veya pompalarken temiz alet ve ekipman kullanın. Kapağı veya kapağı temiz ve tozsuz bir yere koyun.
  • Az miktarda yağ ayrılmışsa bu yağın dökülmesi önerilir. Yağı tekrar grese karıştırmak da mümkündür, ancak temiz bir uygulama uygulamak için azami özen gösterin.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...