- Blog
- Okunma Sayısı: 2.972
Madeni Yağ ve Gres Yağı Depolama Koşulları Nelerdir?
- Gres yağı depolama koşulları ürünlere uygun olarak oluşturulmalıdır.
- Ürün ambalajı üzerinde yazılan koşullarda yağlar depolanmalıdır.
- Islak ve nemli olan bölgelerde kesinlikle yağlar bekletilmemelidir.
- Ürünlerin depolanması sırasında ambalajlar mutlaka temiz tutulmalıdır.
- Ürünlerin kullanım tarihlerine göre istiflenmesi çok sık kullanılan bir yöntemdir.
- Yağların taşınması sırasında ambalajın zarar görmemesine özen gösterilmesi gerekir.
Gres Yağlarının Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
İşletmelerinde yoğun olarak gres yağı kullanan kullanıcıların en çok araştırdığı konulardan biri de gres yağlarının ömrü ne kadardır oluyor. Bu anlamda gres yağı depolama koşulları konusu da ön plana çıkıyor.
Bir gresin kullanım ömrü genellikle yağ koyulaştırıcı sisteminin kuruma süresini yansıtır. Yağ içeriği, ağırlıklı olarak 100–125°C aralığına kadar orta sıcaklıklarda sürünme ve buharlaşma gibi fiziksel süreçlerle kademeli olarak kaybolur. Oksidasyon seviyesi ise daha yüksek sıcaklıklarda daha baskın hale gelir.
Örneğin, birçok bilyalı ve makaralı rulmanda gresin bu düşen yağ içeriği ile tork ve gürültü sürekli olarak artar. Greslenmiş yatağın arızalanması durumuna, gresteki orijinal yağ içeriğinin yaklaşık yarısının kaybolduğu durumlarla sıklıkla karşılaşılır.
Gres ömrü, gresteki yağ fazının artan viskozitesi nedeniyle gres yağı depolama koşulları çerçevesinde ortam altı sıcaklıklarda da sınırlıdır. Bu daha yüksek viskozitenin gresin yağlanmış makine elemanlarına beslenme kabiliyetini azalttığından gresinde ömrünü azaltır.
Madeni Yağı Depolama Koşulları
Bir madeni yağ depolama ve taşıma sisteminin dikkat edilmesi gereken ilk alanı, dökme depolamadır. Yağlayıcıları ister 10.000 galonluk bir tankta ister 55 galonluk varillerde depolayın. Yağlayıcıların kalitesinin kirlenme veya katkı çökelmesi nedeniyle bozulmamasını sağlamak çok önemlidir. Yağlayıcıların optimum durumda kalmasını sağlamaya yardımcı olmak için, bir seferde gres yağı depolama koşullarına ve ne kadar yağ depolanması gerektiğine karar verilmelidir.
Gres yağı depolama koşulları sürecine yardımcı olmak için, belirli adımlar kullanılabilir.
Yağ Tüketim Oranı Belirlenmeli
Yağ tüketimi, endüstriye ve ekipman türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Bir tesiste doğru miktarda madeni yağ depolanmasını sağlamak için tüketim oranı belirlenmelidir. Sızıntılardan aşırı boşaltma ve doldurmalara kadar tüketime katkıda bulunan birçok faktör vardır.
Yağ Depolama Kapasitesi Belirlenmeli
Madeni yağ ve Gres yağı depolama koşulları ve gerekli yağ depolama kapasitesi tüketime bağlıdır. Genellikle bir seferde çok az veya çok fazla yağ depolanabilir. Uygun depolama kapasitesi, raf ömrünü en üst düzeye çıkarmalı, ancak kritik yağlayıcıların belirli bir yüzde fazlasının acil durumlar için depolanmasına izin vermelidir.
Tedarikçilerin Geri Dönüş Süreleri Belirlenmeli
Bir yağ tedarikçisinin geri dönüş süresi, depolanan yağ miktarının belirlenmesine yardımcı olmak için kullanılan bir ölçü olmalıdır. Teslimatlar arasında kısa bir zaman aralığı varsa sahada daha az yağlayıcı depolanabilir. Ancak teslimatlar arasında uzun bir zaman aralığı varsa, sahada depolanan yağlayıcı miktarı ve gres yağı depolama koşulları bu hesaba katılmalıdır.
Tüketim oranı ve depolama kapasitesi belirlendikten sonra hangi tip saklama kaplarının kullanılacağına karar verilmelidir. Doğru boyuttaki saklama kabı, tüketim oranı ve depolama kapasitesinin doğrudan bir yansımasıdır. Büyük bir tüketim oranı belirlenirse büyük bir dökme depolama tankı kullanımı mantıklı olacaktır. Ancak düşük bir tüketim oranı belirlenirse, rafa monte edilmiş bir depolama sistemi veya 55 galonluk variller en iyi sonuçları verebilir. Tüketim oranı düşük olan daha küçük tesisler için varil deposunun kullanılması en iyi seçenek olabilir.
Gres Yağı Depolama Koşulları ve Yağların Depolanması Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar
- Yağların depolanması sırasında ambalajlar daima temiz tutulmalı ve temiz bir bezle düzen olarak tozları silinmelidir.
- Bir ürünün etiketinde, renginde veya kokusunda herhangi bir değişiklik olması durumunda özen gösterilmeli ve bu durum yağ temsilcisine bildirilmelidir. Böyle bir yağ ayrı bir yerde saklanmalı ve durumu ek bir etiketle belirtilmelidir.
- Gres yağı depolama koşulları gereği yağlar, her zaman temiz ve sağlam kaplara alınarak gerekli makineye ve alana bu şekilde gönderilmelidir. Aksi takdirde dökülen yağ kapları çok kısa sürede her yere kirli yağı bulaştırır.
- Yağ dağıtım vanalarının altında tepsi bulunmalıdır. Yere dökülen yağ, iş kazalarına neden olabileceğinden hemen silinmeli ve ortamın kaygan olmaması sağlanmalıdır.
- Talaş dökülen yağların temizlenmesi için iyi bir malzemedir. Ancak yangına sebebiyet vermemek için talaşların sürekli olarak ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
- Gres pompaları her zaman temiz tutulmalı ve rezervuar sık sık temizlenmelidir. Gresle karışan kir, zımpara kağıdı gibi yatakları çizebilir.
- Varil ve teneke kapaklarından yağ çıkarıldıktan sonra kalan yağın bulaşmasını önlemek için kapaklar kapatılmalıdır.
- Boş yağ paketlerini yağ depolama dışında herhangi bir amaçla kullanmayınız. Özellikle üzerinde etiket bulunan bir yağ paketinin içine herhangi bir işaretleme yapılmadan farklı bir malzeme konulursa oluşabilecek yanlışlıklar çok kötü sonuçlara yol açabilmektedir.
- Boş varilleri tezgah olarak kullanmayınız, kaynak yapmayınız, taşlamayınız. Patlama riskinden dolayı asla oksi-asetilen kaynağı kullanarak bir fıçı kesmeyin.
Gres Yağı Depolama Koşulları ve Depolama Sırasında Yangına Karşı Alınacak Önlemler
İşetmelerinde gres ve madeni yağını yoğun miktarlarda depolayan kullanıcılar gres yağı yanar mı sorusunun cevabını merak ediyor. Paket içerisindeki gres ve yağın yanma riski çok düşüktür. Bu risk, parlama noktası adı verilen fiziksel özellik ile paralellik göstermektedir. Parlama noktası düşük olan yağların yanma riski de bir o kadar yüksektir. Ancak genel olarak yağ parlama noktaları 150 °C’nin üzerindedir.
Bir ürünün parlama noktası 55 °C’nin altında ise gres yağı depolama koşulları bu anlamda ürün havalandırılan bir alan olarak oluşturulmalı ve ateşten uzak tutulmalıdır. Bu tür ürünlerin ambalajları sıkıca kapatılmalı ve kapaklarda deformasyon gözlenirse koruyucu önlemler alınmalıdır.
Parlama noktası 55 °C’nin üzerinde olan ürünler için özel bir önlem gerekmez. Ancak mümkünse bu ürünler de serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Yağ emen kereste, yağ emen ağaç yongalar ve yağ emen kağıtlar ateşle temas ettiğinde hızla yanabilir. Bu nedenle Gres yağı depolama koşulları yangına dayanıklı olacak şekilde oluşturulmalıdır.
Yağ kaynaklı yangınlarda CO2 söndürücüler, kuru kimyevi toz ve kum kovaları kullanılmalı ve kesinlikle su ile söndürülmeye çalışılmamalıdır. Çünkü su üzerindeki yağı taşıyarak diğer noktalara iletir ve yangının büyümesine neden olur.
Yağların üretimi ve paketlenmesi sırasında modern teknolojinin gerektirdiği ekipmanlar kullanılmalı. Ürünlerin tanımlanan özelliklere tam olarak uygunluğu kontrol edilmelidir. Ancak yağların üretim tesislerinden çıktıktan sonra özelliklerini koruması gres yağı depolama koşulları, taşıma ve depolama sırasında uygulanan işlemlere bağlıdır.
Gres Yağı Depolama Koşulları ve Gres Fıçılarının Depolanması
Eğer yeterli seviyede alan var ise fıçıları yatay olarak depolamak en iyi yöntemdir. Ancak istenildiği takdirde fıçılar dikey olarak paletler üzerinde de depolanabilir. Burada gres yağı depolama koşulları açısından dikkat edilmesi gereken nokta, fıçıların daima baş aşağı tutulmasıdır.
Gres yağı depolama koşulları nasıl oluşturulursa oluşturulsun herhangi bir ürün satın alınırken ambalajına zarar verilmemelidir. Ayrıca kolay erişilebilir şekilde bir tasarım yapılmalıdır. Bir diğer önemli konu da FIFO adı verilen ilk giren ilk çıkar kuralının uygulanmasıdır.
Gres yağı depolama koşulları paketler üst üste istiflenerek oluşturuluyor. Bu durum paketlerin zarar görmemesi için aralarına palet konulması çok önemlidir. Ayrıca paket üzerinde yazan maksimum boy sınırını aşmamakta fayda var. Çelik borulardan yapılmış raflar, yağların stoklanması için idealdir. Bu raflar hem envanter kontrolünü kolaylaştırır hem de FIFO kuralının uygulanması için uygun ortamı oluşturur.