Gres Yağları ve Madeni Yağlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gres Yağları ve Madeni Yağlar Arasındaki Farklar Nelerdir?
Endüstrinin birçok alanında Gres yağları ve Madeni yağlar sık sık kullanılıyor. Ancak bu yağlayıcıların hangisinin makine ve ekipmanlarınız için uygun olduğunu anlamak çok önemli. Bu anlamda da kullanıcılar “Gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir?” sorusunun cevabını merak ediyor.
Gres-Yağları-ve-Madeni-Yağlar-Arasındaki-Farklar-Nelerdir-Herkes-Duysun-1
    • Madeni yağ ve gresler, karakteristik özellikleri bakımından birbirlerinden farklıdır.&lt;/span></span>
    • Greslerin viskozite ve akmama özelliği madeni yağlara göre daha yüksektir.
    • <span style="font-weight: 400;">Madeni yağlar, otomotiv sektöründe sıkça tercih edilir.
    • <li style="font-weight: 400;">

Makinelerin çalışma prensibine göre madeni yağ veya gres tercihi yapılmalıdır.

Gres Yağları ve Madeni Yağlar Arasındaki Farklar Nelerdir ve Özellikleri Nelerdir? 

Madeni yağ, ham petrolün atmosferik damıtma işlemi yoluyla petrolün rafine edilmesinden elde edilir. Bu nedenle de gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir sorusu sorulabiliyor. Madeni yağlar, viskoziteleri ve ısıyı dağıtma yetenekleri açısından önemli bir yere sahiptir. Madeni yağ, yer kabuğundan çıktığı şekliyle az yoğun bir sıvı halindedir. Rengi açık sarıdan siyaha kadar değişebilir ve petrol kokusu yayar. 

Gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir sorusuna cevap ararken madeni yağların ne olduğunu bilmekte fayda var. Madeni yağ, doğada en çok bulunan yağlayıcı türüdür. Yapıları ve içeriklerinde bulunan katkı maddelerine göre parafinik ve naftenik yağlar olarak ikiye ayrılır.

  • Madeni yağ, petrol bazlıdır. 
  • Madeni yağlar saf yapıda değildir.
  • Bileşenleri arasında farklı boyutlarda hidrokarbon molekülleri, parafinler, kükürt, tuzlar ve metal karışımları bulunur. 
  • Sıcaklık ve oksidasyona karşı dirençlidirler.
  • Sürtünmeyi azaltmak amacıyla endüstrinin birçok alanında kullanılırlar.
  • Yüzeylerini aşınmasını engellemek amacıyla tercih edilirler. 
gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir

Parafinik Yağlar 

Parafinik yağlar, CnH(2n+2) zinciri formülü ile karakterize edilir. Yüksek sıcaklıklarda nispeten kararlıdırlar ve büyük oranda çözünmüş parafin içerirler. Bu nedenle naftenik yağlara kıyasla daha yüksek sıcaklıklarda çalıştıklarında katılaşma eğilimi gösterirler.

Naftenik Yağlar 

Naftenik yağlar, CnHC2rO formülü ile ifade edilir ve yüksek bir oranda asfalt içerirler. Yüksek sıcaklıklar karşısında parafinik yağlara kıyasla daha kararlı olma eğilimindedirler. Aynı zamanda neredeyse hiç parafin içermezler.

Naftenik yağları, bu nedenle düşük sıcaklıklarda dahi sıvı hallerini korurlar. Viskozite indeksleri parafinik yağlara kıyasla sıcaklık değişimlerinden daha fazla etkilenir. Bu anlamda 65°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda performanslarında düşüş gözlemlenir. 

Gres Yağları ve Madeni Yağlar Arasındaki Farklar Nelerdir ve Nerede Kullanılır? 

Gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir sorusunu cevaplarken madeni yağların kullanım alanlarını da bilmek gerekir. Madeni yağlar diğer yağlayıcı ürünlerine göre daha ucuzdur. Bu anlamda endüstrinin birçok alanında yaygın olarak kullanılırlar. Madeni yağların kullanım alanları ve uygulamaları aşağıdaki şekildedir. 

  • Neredeyse tüm motorlarda,
  • Otomotiv endüstrisinde,
  • Makyaj malzemelerinde,
  • Eczacılık sektöründe,
  • Metal işleme endüstrisinde yaygın olarak kullanılır
gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir

Gres Yağı Nedir? 

Gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir sorusunu cevaplamadan önce nedir sorusuna odaklanmalıyız. Bu yağı oluşturan üç ana bileşen vardır. Bu bileşenler baz yağ, koyulaştırıcı ve katkı maddeleridir. Baz yağ ve katkı maddesi paketi, gres formülasyonlarındaki ana bileşenlerdir ve bu nedenle gresin davranışı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kıvam arttırıcılar ise genellikle yağlayıcıyı (baz yağ artı katkı maddeleri) tutan bir sünger olarak bilinir. 

Baz Yağ 

Günümüzde üretilen çoğu gres, sıvı bileşenleri olarak mineral yağ kullanır. Bu mineral yağ bazlı gresler tipik olarak çoğu endüstriyel uygulamada tatmin edici performans sağlar. Aynı zamanda aşırı sıcaklıklarda (düşük veya yüksek), sentetik baz yağ kullanan bir gres, daha iyi stabiliteye sahiptir.

Kalınlaştırıcı 

Kalınlaştırıcılar, kıvam arttırıcı olarak da bilinirler. Gresin sıvı halden daha katı bir hale dönüşmesini sağlarlar. Greslerde kalınlaştırıcı olarak genellikle metalik sabun kullanılır. Bu sabunlar arasında alüminyum, kil, lityum, sodyum, poliüre ve kalsiyum bulunur. Bu kalınlaştırıcı türleri gresin mükemmel yük taşıma kapasitesine ve yüksek düşme noktasına sahip olmasına katkı sağlar.

gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir

Katkı Maddeleri 

Katkı maddeleri, bir yağlama gresinde farklı roller oynayabilir. Bunlar, öncelikle arzu edilen özellikleri geliştirmeyi, istenmeyen özellikleri bastırmayı ve yeni özellikler kazandırmayı içerir. En yaygın katkı maddeleri oksidasyon ve pas önleyiciler, aşırı basınç, aşınma önleyici ve sürtünmeyi azaltan maddelerdir.

Gres Yağları ve Madeni Yağlar Arasındaki Farklar Nelerdir ve Özellikleri Nelerdir? 

Madeni yağlarda olduğu gibi, greslerde bir uygulama için seçilmeden önce özellikleri bakımından incelenmelidir. Örneğin, yüksek basınç ortamında çalışıyorsanız yağlama ihtiyaçlarınızı ağır hizmet gresleri ile karşılamanız gerekir. Gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir sorusuna netlik kazandıracak özellikler vardır. Bu anlamada greslerin yaygın olarak bulunan özellikleri aşağıdaki şekildedir;

  • Gres yağı sızıntıyı en aza indirmek ve kirleticileri dışarıda tutmak amacıyla bir dolgu macunu görevi görür. 
  • Bozulmuş contaları yerinde tutmak için de bağlayıcı işlevi görür.
  • Gresin tutunma özelliği madeni yağlardan daha fazladır. 
  • Sert yapısı sayesinde daha az bakım maliyeti sağlar ve birçok ekipmanla uyumludur.
  • Gres, katı yağlayıcıları süspansiyon halinde tutar. 
  • Greslerin sıvılaşma seviyelerinin kontrol edilmesi ve izlenmesine gerek yoktur.
gres yağları ve madeni yağlar arasındaki farklar nelerdir

Gres Yağları Nerede Kullanılır? 

Gres ve yağ birbirinin yerine kullanılamaz. Yağ kullanmanın pratik veya uygun olmadığı durumlarda gres tercih edilir. Uygulamalar için gres yağı seçimi, çalışma koşulları ve makine tasarımı göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Bu anlamda gres yağı genellikle aşağıdaki uygulamalar için tercih edilir. 

  • Aralıklı olarak çalışan veya uzun süre depoda bekleyen makineler.
  • Sık yağlama için kolayca erişilemeyen makineler. 
  • Yüksek sıcaklıklar ve basınçlar, şok yükler veya ağır yük altında yavaş hız gibi, aşırı koşullar altında çalışan makineler.
  • Aşınmış veya aşınma ihtimali yüksek bileşenler.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...