Hidrolik Yağ Fiyatları ve Özellikleri

Hidrolik Yağ Fiyatları ve Özellikleri
Güç sistemleri için üretime konu olan hidrolik yağı, geliştirilen türlerine göre çeşitli katkılarla özellikler eklenen sıvaları içerir. Kullanılan sisteme uygun yağın seçilebilmesi için hidrolik yağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. O halde gelin hidrolik yağ nedir ve hidrolik yağ fiyatları nelerdir öğrenelim!
Hidrolik-Yağı-Nedir-Corfin-1
  • Hidrolik yağı enerji aktarımı ya da güç aktarımı ortamı ile birlikte hem yağlayıcı hem de sızdırmazlık maddesi olarak görev üstlenir.
  • Hidrolik yağ özellikleri hidrolik sistemlerin ihtiyaçlarını ve çalışma şartlarını karşılayabilmek adına oldukça fazladır
  • Hidrolik yağ fiyatları ürünün içeriğine ve türüne göre değişiklik gösterir.

Hidrolik Yağı Nedir?

Hidrolik yağı birden fazla işlevleri bulunan bir tür sıvıdır. Güç aktarım ya da enerji aktarımı ortamı ile birlikte hem sızdırmazlık hem de yağlayıcı maddesi olarak kullanılır. Aynı zamanda soğutan ve kirleticileri ilgili alandan uzaklaştıran bir sıvıdır. “Hidrolik Yağı nedir ve hidrolik yağ fiyatları nasıldır?” sorusuna net yanıt verilerek farklı hidrolik sıvılarının bulunduğundan söz edilir. Hidrolik, hidrodinamik ve hidrostatik olarak ikiye ayrılır. 

Öncelikle hidrodinamik uygulamaların yapılabilmesi için hidrolik sıvılarına güç aktarım ismi de verilir. Ayrıca hidrostatik uygulama için hidrolik sıvılara da hidrolik yağları denir. Hidrostatik uygulamalarda uygulanan basınçlar yüksek olurken, debileri oldukça düşüktür. O sebeple hidrolik yağların, ekipman veya sistem parçasının içerisinde gücü aktaran sıkıştırılması mümkün olmayan akışkanlar olması gerekir. 

Yağlama sıvıları göz önünde bulundurulduğunda, motor yağlarından sonra önemi yüksek olan yağlayıcıların hidrolik yağ olduğu söylenir. Mobil, sabit, havacılık olmak üzere hidroliğin üç temel alanı bulunur. Bu uygulamaların her birinin ise, işletme taleplerine ideal özel bir hidrolik ortam gerektiğinden bahsedilir. Hidrolik yağı, optimum oranda uygulandığı takdirde enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca makine ve parçaların aşınmasının önüne geçerek makinelerin ömrünü uzatır. Bu bağlamda hidrolik yağ fiyatları makul kabul edilir. 

hidrolik yağ fiyatları

Hidrolik Yağı Ne İşe Yarar?

“Hidrolik Yağı ne işe yarar?” sorusuna yanıt olarak enerji aktarımı ya da güç aktarımı ortamı ile birlikte hem yağlayıcı hem de sızdırmazlık maddesi olarak görev üstlenir denebilir. Bu yağ, uygulandığı ekipmanı soğutma ve kirleticileri o ortamdan uzaklaştırma gibi bir işlev de görür. Sıkıştırılabilirlik, güç iletimi, köpüklenme, akma noktası, viskozite gibi özellikleri içererek yüksek kapasitede çalışma performansı sağlar. Genelde bu kriterlerin hepsinin varlığı hidrolik yağ fiyatları üzerinde etkili olur. 

Çalışma koşullarına ideal bir hidrolik yağın alınabilmesi için sıvılarda yer alan korozyon önleyici, aşınma giderici ve suyu uzaklaştırıcı etkenlerin nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Aynı zamanda seçim esnasında ISO viskozite sınıflarının, viskozite seçim tablosunun ve ekipmana bağlı viskozite seçimin yapılabilmesi için hem iş hem de çevre güvenliğine uygun yağların içermesi gereken özellikleri kapsaması önemlidir. 

Hidrolik Yağların Özellikleri Nelerdir?

Hidrolik yağ özellikleri hidrolik sistemlerin ihtiyaçlarını ve çalışma şartlarını karşılayabilmek adına oldukça fazladır. Ağır hizmet veya yüksek çalışma koşulları olması fark etmeksizin hidrolik yağlar şu özellikleri içerir: 

  • Dayanıklı
  • Sıkıştırılamaz
  • Aşınma önleyici
  • Aşındırıcı olmayan 
  • Hava tutmama 
  • Köpürmeme Özelliği
  • Su kirliliğine karşı yüksek dayanıklılık
  • Viskozite bakımından, çeşitli çalışma ve iklim şartlarına göre kararlı

Kaliteli ve popüler hidrolik yağ fiyatları satın alındığında yukarıdaki tüm etmenleri içerir. 

hidrolik yağ fiyatları

Hidrolik Yağ Çeşitleri Nelerdir?

Hidrolik yağlar, mineral hidrolik yağı [CORFIN HIDRO], su bazlı ve sentetik bazlı yağ olarak kategorilere ayrılır. Bu bağlamda hidrolik yağlar arasından seçimde bulunurken bir hususu göz önünde bulundurmak gerekir. O da içeriğine göre hidrolik yağ çeşitleri olur. Bunlar: 

Mineral Hidrolik Yağı

 Mineral hidrolik yağı, ham petrolün fraksiyonları aracılığı ile üretilir. Aynı zamanda yeterli yağlama özelliklerine ulaşabileceği bir değere kadar rafine edilir. Katkı sistemi ile güçlendirilen bu yağ farklı işlevlere sahiptir. Bunlar arasında aşınma önleme, viskozite indeksi iyileştirici, pas ve oksidasyonu giderme yer alır.

Mineral hidrolik yağ fiyatları da içerdiği özelliklerine bağlı olarak belirlenir. Ancak petrol bazlı olduğu için daha düşük maliyetli bir seçenek olur. Baz yağının ve katkı paketinin kalitesine göre mineral hidrolik yağları, geleneksel yağlar gibi yüksek performans sağlar. 

Mineral hidrolik yağının içerdiği katkı çeşitleri, hidrolik sistemleri aşınmaya, korozyona ve su kirliliğine karşı korur. 

Sentetik Bazlı Hidrolik Yağı

Sentetik bazlı hidrolik yağı, mineral hidrolik yağdaki eksiklikleri tamamlamak üzere tasarlanan bir yağ türüdür. Mineral hidrolik yağa göre yüksek kapasite içeren kimyasal baz yağları içerir. Aynı zamanda, yüksek sıcaklıklarda bile sağladığı üstün performansı, iyi bir oksidasyon kararlılığına ve biyolojik bakımdan parçalanabilirliğe sahiptir. Öte yandan, sentetik sıvılar açısından sentetik bazlı hidrolik yağ fiyatları yüksek bir maliyeti içerir. Son derece toksik olma ve kimi conta materyalleri ile potansiyel açısından uyumsuz olma devazantajı gösterir. 

Sıvı Bazlı Hidrolik Yağ

Hızlı oranda biyolojik açıdan bozulan yangına dayanıklı hidrolik yağ formülasyonu içeriğinde sentetik ve mineral bazlı yağ tercih edilir. Bu hidrolik yağ türleri ise çelikhane, madencilik, havacılık ve pres döküm uygulamalarını da içerir. Bu nedenle yüksek yangın ihtimali olan uygulamalarda tasarlanır. Üstün özelliğinden ötürü çok çeşitli uygulamalarda kullanıma konu olur. 

Hidrolik yağ fiyatları sentetik yağlara kıyasla daha hesaplıdır. Fakat, aşınma önleyici koruyucu özellikleri içerdiğinden sentezlenen akışkanların da gerisinde kalır. Bunun dışında, yangına dayanıklılık gösteren hidrolik yağlarda kullanılan katkı sistemi, sürtünmeyi ve köpürmeyi azaltır. Ayrıca korozyon korumasını da büyük ölçüde iyileştirir. 

hidrolik yağ fiyatları

Hidrolik Yağ Nerelerde Kullanılır?

Hidrolik yağlar çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Öncelikle bu yağlar, hidrolik sistem ve hidrolik makineler için tercih edilir. Söz konusu kullanım alanlarının dışında ise;

  • Hareketli parçaların ve bileşenlerin doğru bir biçimde çalışması, sürtünmeyi minimize etmesi için hidrolik yağ kullanılır. 
  • Sistem içerisindeki pek çok alandaki ısıyı emmesi ve ısıyı başka bir alana bırakırken soğutucu görevi üstlenmesi için tercih edilir.
  • Hidrolik yağları sızıntıları önlemeye yardımcı olmak üzere bir sızdırmazlık malzemeleri olarak da kullanılır. 
  • Ağır makineler, presler, plastik enjeksiyon makineleri, robotlar gibi üretim uygulamaları için gerekli olan cihazlarda görev üstlenir. 
  • Madencilik endüstrisi, köprü kumanda mekanizmaları ve barajların olduğu hammadde endüstrilerinde kullanıma konu olur. 
  • Konstrüksiyon ekipmanı, uçaklar, gemiler, tarımsal makinalar, uzun yol taşımacılığı araçları, ekskavatörler ve kreynler içeren hareketli ekipmanlarda kullanılır. 

Yukarıda bahse konu olduğu gibi hidrolik yağların kullanım alanı oldukça geniştir. Bu noktada hidrolik yağ fiyatları kullanım alanına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

hidrolik yağ fiyatları

Hidrolik Yağın Viskozitesi ve Sıcaklığı Neden Önemli?

Hidrolik yağların viskozitesi sıcaklığın artmasına ya da azalmasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Sıcaklık artışı ile birlikte yağ incelir, artmasıyla ise yağ kalınlaşır. Bu sebeple, soğuk alanlarda daha düşük viskoziteye sahip olan sıvı iyi olur. Çünkü bu sıvı daha ince olmakla beraber akış problemleri doğurmaz. 

Hidrolik yağı daha yüksek viskoziteye sahip olan bir sıvı olarak daha kalın olduğundan sıcak ortamlarda oldukça idealdir. Sistem ideal bir viskozite çalışma sıcaklığı içerdiğinden bu yağ çok ince yapıda olmaz. O nedenle hidrolik yağın viskozitesi ve sıcaklığı oldukça önemli olup, her içeriğinin hidrolik yağ fiyatları farklıdır. 

Meta: Hidrolik yağ fiyatları ve yağ çeşitleri güç iletim sistemleri için üretilir. Türlerine göre çeşitli katıklar ile özellikler içeren sıvılardır. 

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...