Kızak Yağ Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Kızak Yağ Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Takım tezgahlarının kullanımında kızakların yağlanması için özel formüle edilen kızak yağı, yüksek viskozite indeksli parafinik esaslı yağları içerir. Bu yağ, bünyesinde barındırdığı yapışkanlık sağlayıcı katkılarından ötürü tezgahlardaki titreşimin önüne geçerek kızakların sorunsuz çalışmasını sağlar.
Kızak-Yağları-Nedir-Nerelerde-Kullanılır-Corfin-1
  • Kızak yağları, makinelerin ve aletlerin kullanım ömrü başta olmak üzere performansı açısından büyük bir role sahiptir. 
  • Torna tezgahları, taşlama tezgahları, kesme tezgahları ve freze tezgahları başta olmak üzere endüstriyel metal işleme, makine ve aletlerinde kullanılır.

Kızak Yağı Nedir?

Takım tezgahlarının yatay veya dikey olarak yağlanmasında tercih edilen kızak yağ, makinede kullanılan her parçanın pürüzsüz hareket etmesini sağlar. Bununla beraber, herhangi bir yapışma, kayma sorunlarının önüne geçerek titreşimi önler. Dolayısıyla “kızak yağı nedir?” sorusuna, kızakları korozyon ve pas gibi problemlere karşı korur. Bu nedenle yüksek viskozite indeksini içeren parafinik esaslı yağlardır denir. 

Kızak yağı, yavaş hareket halinde olan ağır yüklü takım tezgahı kızaklarıyla gerçekleşen işlemlerde yer alır. Hem yapışma hem de kayma sorunlarını azaltmak ve pürüzsüz yüzey sağlamak amacıyla geliştirilir.  Bu yağlar, çoğu takım tezgahında bulunan dişli kutuları, miller ve hidrolik sistemlerin kullanımına uygundur. Sağladığı kaliteli kayma ve yapışma özelliği ile alanında üstün performans gösterir. 

kızak yağ

Kızak Yağları Ne İşe Yarar?

Kızak yağı pürüzsüz ve sorunsuz aletlerin elde edilmesine yardımcı olur. Bu bağlamda torna tezgahları, taşlama tezgahları, kesme tezgahları ve freze tezgahları başta olmak üzere endüstriyel metal işleme makine ve aletlerinde kullanılır. Aynı zamanda döner ekipmanlarında da kullanılması gereken en önemli malzemelerden biri olur. Kızak yağları kullanıldığı her alanda minimize olan sürtünme, yüksek verimlilik, uzayan bakım aralıkları ve daha düşük bakım maliyetleri sağlar. 

Kızak yağı ne işe yarar sorusunun bir yanıtı da proses makinelerinin ve güç üretim sistemlerinin hem yağlanması hem de pürüzsüz biçimde çalışmasını sağlamak olur. Bu yağlar metal kızakların yağlanmasında kullanıldığı gibi plastiklerde de kullanıma uygun olan yüksek performanslı yağlardır. Pürüzsüz sürtünme özelliği ve kayganlık sağlayarak makinelerin yüksek performansta çalışmasına yardımcı olur. 

Kızak Yağ Kullanım Alanları Neler?

Kızak yağı kullanım alanları arasında kesme tezgahları, torna tezgahları, freze tezgahları ve taşlama tezgahları vardır. Yani, endüstriyel alanda kullanılan metal işlemeye yarayan hem makine hem de aletlerde kullanılır. Kullanım alanı son derece geniş olan kızak yağının işlevi son derece büyüktür. Yapışmayı önleyen, yumuşak hareket eden ve daha fazla stabilite sağlar. Ayrıca kızak yağ, makinelerin yüksek performansta çalışmasını da sağlar. Bu sayede daha az arıza süresi, uzun bakım aralığı ve yüksek verimlilik sağlar. 

Kızak yağları kullandığı makinelere ve aletlere yüksek verimlilik getiren yüksek sürtünme ve yapışkanlık özellikleri içerir. Son teknoloji ile üretilen malzemelerin farklı özellikleri ve kaliteleri için olağanüstü bir performans sağlar. Ayrıca kızak yağı, kesici takımların ömrünü de oldukça uzatır. Aynı zamanda çalışma performanslarının artmasına olanak tanıyarak işletmede toplam maliyeti düşürür. Öte yandan farklı ISO viskozite dereceleri içeren kızak yağları da vardır. 

kızak yağ

Kızak Yağ Özellikleri 

Kızak yağ çeşitli takım tezgahlarının yatay veya dikey kızaklarda yağlanması için kullanılır. Bu yağ tezgahların hidrolik sistemlerinde de tercih edilir. Aynı zamanda alkali maddeler ve kesme yağların bulunduğu makinelerde jel oluşumuna karşın yüksek direnç sağlar. Bu yağın makinelere sağladığı sayısız özellik vardır. Buradan hareketle kızak yağı özellikleri şöyledir: 

  • Kızak yağı kullanıldığı alanda üretim kapasitesinin artmasına yardımcı olur. 
  • İçerdiği yapışkan formu ile birlikte sıra dışı bir yağlama deneyimi yaşatır. 
  • Filtrelerin tıkanmasına yol açan maddelerin oluşmasını önler. 
  • Yağların sızmasının önüne geçerek ek masraf oluşumunun da ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bu durum ise işletme maliyetlerini büyük ölçüde azaltır. 
  • Kızak yağları, işlem sırasında hızın artması ile paralel olarak sürtünmenin de artarak titreşimin azalmasına olanak tanır. 

Yukarıdaki bilgilerin ışığında kızak yağının kullanıldığı alanda yüksek performans sağladığı anlaşılabilir. 

kızak yağ

Kızakların Yağlanması Neden Önemli?

“Kızakların yağlanması neden önemlidir?” sorusuna, kızak yağlarının makinelerin ve aletlerin kullanım ömrü başta olmak üzere performansı açısından büyük bir role sahip olduğu söylenir. Bir tezgahın güç akışında yer alan en önemli bileşenlerinin içeriğinde etkili olur. Hem destekleri hem de çalışma masalarını hareket ettirmek üzere çeşitli kılavuzlar yer alır. 

Kılavuzlar için en gerekli ihtiyaçlar, yüksek kapasite de çalışma doğruluğu ile birlikte sağladığı performans olur. İşlenebilecek iş parçalarının boyut bakımından doğruluğu ve yüzey kalitesi önemlidir. Yataklama ile kılavuz sistemlerinin “sopa- slip” serbestliğine göre şekillenir. En yüksek doğruluğu yapmak için kullanılan kızak yağ son derece önemlidir. 

İş parçalarının yüzey bölümünde meydana gelebilecek pürüzleri ve çatlak izlerini önlemek için yavaş hareketler ile yüksek basınç işlemlerinde hem yatak rayı hem de kızak üstünde iyi yapışma gösteren bir yağlama filmi yer alır. Söz konusu yağlayıcı ise filmin sarsıntısız hareket etmesine yardımcı olarak hem yapışmayı önler hem de aşınmanın önüne geçer. 

Kızak Yağların Sağladığı Avantajlar Neler?

Kızak yağ, başta makine ve aletlerin üstün performansta çalışabilmesi üzerine tasarlanır. Kullanıldığı her alanda çalışma kapasitesini artırarak pek çok avantajı beraberinde getiren kızak yağları, uzun vadede koruma sağlar. Bu yağların en önemli avantajlarından bazıları ise şöyledir: 

  • Makinelerin ve aletlerin aşınma, yıpranma, sıkışma gibi problemlerine karşı yüksek koruma sağlar. 
  • Takım tezgahlarında bulunan kızakların etkileyici bir biçimde yağlanmasına yardımcı olur. 
  • Yağlardan suyu çıkarmak üzere yüksek performans gösterir. 
  • Yapışmaya ve kaymaya karşı koruma sağlar. Aynı zamanda makine parçalarının olağan şekilde hareket edebilmesini sağlayan yüksek yapışma ve sürtünme özelliği sunar. 
  • İlgili makinenin su ile karışabilen kesme sıvılar içermesi durumunda dahi hem pasa hem de korozyona karşı yüksek koruma sağlar. 
  • Kızak yağı, kesici takımlarının daha yüksek dayanıklılığını ve uzun soluklu kullanımını mümkün kılar. 
  • Azaltılan düşük reddetme değeri, azaltılan duruş süresi ve olduğundan yüksek bir çıktı verir. 
  • Yağın iyileştirilmiş yüzey bitirme özelliği ile kızaklarda renk eşitsizliğinin olmamasını önler. 
kızak yağ

Kızak Yağ Nasıl Olmalı?

Kızak yağı, makine ve aletlerin çalışma kapasitesini önemli ölçüde etkiler. Yani çeşitli özellikleri içerdiği takdirde işlevini yerine getirebilir. Bu özellikleri arasında düşük sürtünme, düşük aşınma, iyi sönümleme özelliği, yüksek basınç durumunda hem kaymayı hem de yapışmayı önler. Özellikleri arasında sıkışma/ sürtünmeye karşı iyi koruma sağlaması da yer alır. 

Kızak yağ kullanımı sırasında etkili bir yağlayıcı filmi oluşturması gerekir. Hidrodinamik kızaklar ve lineer kılavuzlar için kullanılan kızak yağı ise farklı özellikler içermelidir. Bu özelliklerin arasında düşük statik katsayısı, dinamik sürtünme katsayısı ve saf kesme yağları ile uyumlu olması bulunur. Aynı zamanda emülsiyonlar ile ideal sudan ayrılabilen ve kızak zamklanma yapmayan ürünlerden olması mühimdir. 

Yağın üstün korozyon ve pas sağlayacak içerikte olması gerekir. Aynı zamanda yapışma, kayma, merkezi yağlama ekipmanı ile uyumlu olma ve iyi yapışma göstermesi sağlanır. Bu sebeple makinelerin sağlıklı çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Öte yandan kızak yağ, hem hidrolik yağlar hem de kızak materyalleri ile uyumlu olması ideal kullanım için gereklidir. 

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...