Kompresör Yağı Kullanmak Neden Önemlidir?

Kompresör Yağı Kullanmak Neden Önemlidir?
Atmosferden aldığı havayı ve gazları büyük bir basınçla sıkıştıran kompresörlerin bakımı için kompresör yağı kullanımı önemlidir. Kompresör yağı kullanıldığında kompresörün dinamik parçaları yağlanarak soğutulmuş olur. Bu işlem sayesinde soğutma yapılırken hat üzerindeki ve bağlantı noktalarındaki kauçuk contalar da korunmuş olur. Dolayısıyla cihazın hem korunması hem de uzun vadeli kullanımı için kompresör yağı kullanımı önerilir.
Kompresör-Yağı-Kullanmak-Neden-Önemlidir-Corfin-1
  • Kompresör yağların kullanımı kısa ve uzun vadede cihazın çalışma verimini arttırmada büyük önem taşır. Yağ kullanımı ile yaşanabilecek olası arıza ve bozulma gibi durumların önüne geçilir. Cihazın kullanım ömrü uzar.
  • Doğru yağ seçimi ve yağ seviyesinin olması gereken seviyede tutulması cihazın teknik özelliklerine göre belirlenir. </li>
  • Yağ çeşitleri mineral, sentetik ve tam sentetik olmak üzere üç başlıkta toplanır. Bu yağlar, pistonlu veya vidalı kompresörlerin çalışma alanlarına uygun şekilde yağ seçimi yapılır. 
  • Cihazınızın tam performansla çalışması, arıza yapmaması ve bozulmaması; rutin bakımlarının aksatılmaması ve yağlama işleminin yapılmasına bağlıdır.&amp;amp;lt;/span&gt;</span></li> </ul>

Kompresör Yağ Kullanılmadığı Durumlarda Meydana Gelen Olumsuzluklar

Kompresör yağı kullanılmadığında aşınmaya bağlı silindirler çizilerek zarar görebilir. Bu durumun sonucu olarak silindirden kopan parçalar pistonların zarar görmesine zemin hazırlar. Biyel kolunda yaşanabilecek bir hasar cihazın gövdesinde çatlak ya da kırık meydana getirebilir. Bu gibi nedenlerde kompresör yağı kullanmak son derece önemlidir. 

kompresör yağı

Kompresör Yağ Nedir?

Kompresör yağ, kompresör tesisatlarının verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kalitelerine, kullanım alanına göre çeşitlilik gösterir. Kaliteli bir kompresör yağının işlem sırasında basınç ve sıcaklıktan etkilenmemesi gerekir. Kompresör parçalarının yıpranma ve aşınmasına karşı koruyucudur. 

Vidalı kompresör modellerinde hareket halinde metal parçalar bulunur. Cihaz çalışırken bu alanlarda sürtünme meydana gelir ve bu metal parçalar sürtünmeye bağlı olarak aşınıp zarar görebilir. Bunun sebebiyse sürtünme sırasında ortaya çıkan yüksek sıcaklıktır. Bu gibi durumları yaşamamak için kompresör yağının doğru yöntemle yağlanması, cihazın performans ve kullanım ömrü için önemlidir.

Temel olarak kompresörü korumak için kullanıldığı düşünülse de aynı zamanda cihazın daha verimli çalışmasına da katkı sağlayan bir maddedir. Cihaz içerisindeki piston, yatak ve dişlilerin, rutin olarak önerilen aralıklarla düzenli şekilde yağlanması gereklidir. Rutin bakımları ertelenen veya yapılmayan kompresörlerden yüksek verim ve uzun ömürlü kullanımdan söz etmek mümkün değildir. 

Kompresör Yağı Çeşitleri  

Kompresör yağ, vidalı kompresörlerde mineral, sentetik, tam sentetik olarak ayrışır. Pistonlu kompresörlerdeyse mineral ve sentetik yağlar kullanılır. 

Vidalı kompresörlerde birden çok hareketli ve metal yapı yer alır. Cihazın çalışması sırasında metal yüzeylerde sürtünme ve sürtünme kaynaklı ısı artışı nedeniyle zararlar meydana gelebilir. Dolayısıyla kompresör yağ sistemin doğru bir şekilde yağlanması sistemin sorunsuz ve yüksek performansla çalışması için önem arz eder. Kompresörlerin yüksek verimle çalışabilmesi için üretilen yağlar, çalışma koşulları ve sürelerine göre farklılık gösterir. Vidalı kompresörlerde mineral, sentetik ve tam sentetik yağlar kullanılır. 

kompresör yağı

Kompresör çeşitlerinin tamamında olduğu gibi pistonlu kompresörlerde de metal özelliğe sahip parçalar bulunur. Metal özellikli parçaların birbirine temasıyla sıcaklığın yükselmesinin önlenmesiyle birlikte sistemde arızaların önüne geçişin sağlanması adına yağlanma yapılır. 

Kompresörün yüksek verimde çalışması ve kullanım ömrünü uzatmak için doğru yağın seçilmesi ve yağ değişimlerinin servislerin uzmanları tarafından yapılması gerekir. Aşınma ve yüksek sıcaklık sebebiyle parçaların zarar görmemesi, gövdelerinde yaşanabilecek çatlamaların önüne geçebilmek için güvenle kullanılan yağlar mineral ve sentetik yağlardır. 

Mineral Kompresör Yağı

Korozyon ve paslanma gibi durumlara karşı dayanıklı bir yapısı bulunan mineral kompresör yağ, hava ve suda ayrışabildiği için filtrelerde yaşanabilecek tıkanma durumunun önüne geçer. Pistonlu kompresör modellerinde de tercih edilen mineral yağlar vidalı kompresörlerin de yağlanarak soğutulmasında tercih edilir. 

Vidalı ve paletli tip kompresörler için özel olarak geliştirilen yüksek kaliteli mineral kompresör yağı, mineral esaslı bir üründür. Kompresör üreticilerinin şartnamelerine uyan içeriğe sahiptir. Üstün nitelikli oksidasyon stabilitesiyle zorlu şartların söz konusu olduğu zamanlarda bile servis süresini uzatır. Buharlaşma özelliği düşük olduğu için yağ eksilmesi en düşük seviyelerde yaşanır. Yüksek operasyon koşullarında sıcaklığı mükemmel bir şekilde stabil tutar.

Sentetik Kompresör Yağı

Yüksek basınç ve yüksek sıcaklık altında çalışan vidalı kompresörlerin, kompresör yağlarında karbonlaşma ve çamurlaşma yaşanması durumunu minimum seviyede tutmaya yarar. Bu faydasıyla vidaların yapısını korur ve kompresörün yüksek verimle çalışmasına yardımcı olur. Çalışma zamanlarına, cihazın devreye girme çıkma sürelerine göre değişiklik gösterir. 5 bin ila 6 bin saat arasında mevcut özelliğini koruyarak tam randımanlı çalışmaya katkı sağlar. 

Sentetik kompresör yağı, sentetik esaslı olup vidalı, paletli tip kompresörler için geliştirilmiştir. İçeriğinde çinko bulunmadığı için tortu oluşumunu önler. Üstün nitelikli oksidasyon stabilitesiyle zorlu şartların söz konusu olduğu zamanlarda bile servis süresini uzatır. Buharlaşma özelliği düşük olduğu için yağ eksilmesi en düşük seviyelerde yaşanır. Yüksek operasyon koşullarında sıcaklığı mükemmel bir şekilde stabil tutar. Kompresör üreticilerinin şartnamelerine uygun içeriğe sahiptir.

kompresör yağı

Tam Sentetik Kompresör Yağı

Tam sentetik kompresör yağları, zor çalışma koşulları olarak kabul edilen yüksek sıcaklık ve basınçta dahi verimlilikle çalışması beklenir. Yeni teknoloji ürünü vidalı kompresörlerde, soğutma ve yağlama için kullanılır. Sentetik bazlı yağlar ve yeni geliştirilen katkıların birleşimiyle elde edilen tam sentetik kompresör yağlar, karbonlaşma ve çamurlaşmayı da önleyerek vidaların maksimum seviyede korunmasını sağlar. Hava ve sudan ayrışarak filtrelerin ömrünü uzatır. 

Kompresör Yağı Nerelerde Kullanılır? 

Hem küçük ölçekli hem de büyük ölçekli işletmelerde kompresör kullanılır. Kompresörlerin kullanıldığı her alanda kompresör yağına ihtiyaç olacaktır. 

Basınçlı havaya ihtiyaç olan araba lastiğinin şişirildiği alandan, kalıp ve pres yapılan tezgahlara, otomotivde kalıp işlemeden boya işlemlerine, petrol alanlarında gaz sıkıştırmadan tekstil sektöründe iplik üretimine kadar pek çok alanda kompresör kullanılır. 

Basınçlı havaya ihtiyaç duyulan tüm işletmelerde kullanılan kompresör yağları da dolayısıyla tüm bu işletmelerde kullanılır. Bu sayede işletmeler yüksek performansla uzun yıllar üretimlerine devam eder. Bu sayede deyaşanabilecek arıza, bozulma ve makine kayıplarının önüne geçer. 

kompresör yağı

Kompresör Yağı Kullanmanın Avantajları

Kompresörlerin işlevi için yağların önemi oldukça büyüktür. Kompresör yağ kullanımı birçok avantajı beraberinde getirir.

  • Düzenli şekilde bakımı yapılan kompresörlerin yağ oranları da kontrol edilir. Duruma göre yağ değişimi yapılarak cihazın uzun ömürlü kullanımı ve yüksek performansı sağlanır.
  • Kompresör parçalarının yıpranma ve aşınmasına karşı koruyucudur.
  • Kompresör yağ eksikliğinde birçok modelde görünen otomatik kapanma sorunu yaşanır. Yağ kullanıldığında cihaz daha uzun süre kapanmadan çalışır.
  • Kompresör yağ, sızdırmazlık sağlayarak kompresörden hava kaçışını önler.
  • Yağ miktarı olması gereken seviyede olduğunda sızdırma yaşanmayacağı için cihazın üreteceği basınçlı hava miktarı artar. Bu sayede cihazdan alınacak verim maksimum seviyede olur. 
  • Kompresör yağ kullanıldığında cihazda yaşanacak silindirlerin çizilmesi, pistonların zarar görmesi ve hatta biyel kolunda yaşanacak hasarın cihazın gövdesinde çatlak ya da kırık meydana getirmesi durumları büyük oranda bertaraf edilir.  

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...