- Blog
- Okunma Sayısı: 2.452
Madeni Yağlar ve Motor Yağları: Farklılıkları ve Kullanım Alanları Nelerdir?
- Motor sağlığı açısından motor yağı kullanımı çok önemlidir.
- İçten yanmalı motorların tamamında motor yağı kullanılması gerekir.
- Farklı birçok endüstride madeni yağ kullanımına ihtiyaç duyulur.
- Gelişen üretim çalışmaları sayesinde günümüzde madeni yağlar daha yüksek sıcaklık aralıklarında çalışabiliyorlar.
Motor Yağlarının Özellikleri
Madeni yağlar ve motor yağların farklılıkları nelerdir? Motor yağının birincil işlevleri sürtünmeyi ve aşınmayı azaltmaktır, ancak motor yağları motorunuzda başka önemli roller de oynar. Motor yağının ne işe yaradığını daha iyi anlamak için, neden kullanıldığını, farklı yağlama modlarını ve hangi özel uygulamaların yağlama gerektirdiğini anlamak önemlidir.
Daha İyi Yağlama
Motorlar, kademeli aşınma ve yıpranma ile sonuçlanan farklı sıcaklıklara maruz kalır. Motor yağlarının birincil rolü, motorların düzgün bir şekilde yağlanmasını, böylece sorunsuz çalışmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktır. Bu nedenle de madeni yağı kullanımı görülür.
Motor Temizliği
Temizlik işlevi bir motor yağının motorunuz için oynadığı önemli bir roldür. Motorda biriken birikintileri, çamuru ve mikroskobik kalıntıları temizler ve ardından motor yağının iyi akabilmesi için tıkanıklığı açar.
Etkili Soğutma
Aracınızı uzun süre ile kullanmanız durumunda yüksek sıcaklıklara maruz kalması ve mekanik parçaların sürtünmesi ile motorunuz ısınma eğilimi gösterir. Motor yağlarının sağladığı yağlama, motor devrenizin soğumasına yardımcı olur.
Korozyona Karşı Korur
Yakıtın yanması, metal parçaların zamanla oksitlenmesine ve paslanmasına neden olur. Motor yağlarındaki katkı maddeleri, korozyon sürecini yavaşlatmaya yardımcı olarak motorunuzun daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Conta Görevi Görür
Motor yağları, piston ve silindir arasında boşluk sağlar. Bu boşluklar, motor performansını ve verimliliğini optimize etmek için motor yağları tarafından doldurulur.
Motor Yağlarının Kullanım Alanları
Motor yağlarının kullanım alanları birçok araç sahibi tarafından merak edilen bir konudur. Bu soruya cevap olarak, içten yanmalı motorların tamamında motor yağı kullanılabilir diyebiliriz. Motor yağı kullanılmadığı durumlarda motorunuz hızla hasar görür. Aracınız için iyi bir motor yağı kullandığınızda, onarım masraflarınızı büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Bu anlamda motor yağının aracınız için mutlak bir motor yağı kullanmalısınız. Madeni yağlar ve motor yağların farklılıkları nelerdir sorusu da bu noktada kullanıcıların aklına geliyor.
Aracınız için doğru motor yağını bulmak, motor yağının faydalarını elde etmek için önemli bir adımdır. Bir motor yağının gerçekten tüm amaçlarına hizmet etmesi için, yağın doğru zamanda değiştirilmesi ve yağ seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Motor yağının aracınız için sağladığı faydaları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.
Daha Uzun Motor Ömrü
Motor yağı motoru temizlediği, soğuttuğu ve korozyona karşı koruduğu için tıkanmasını ve hasar görmesini engeller. Bu sayede mekanik parçalar daha uzun süre dayanır. Daha az aşınır ve dolayısıyla motorlar daha uzun ve sağlıklı bir ömre sahip olur.
Motorun Sorunsuz Çalışması
Motorlar iyi yağlandığında daha iyi performans gösterirler. Bu nedenle, motorunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için düzenli motor yağ değişimleri gerçekleştirmelisiniz.
Yakıt Tüketimi ve CO2 Emisyonlarını Azaltır
Bir motor aşırı kullanılırsa veya seviyesi çok düşükse, metal parçalar arasında oluşan sürtünme motorun verimini etkiler ve yakıt tüketimini artırır. İyi bir motor yağı kullandığınızda kirliliğin ve yakıt tüketiminin azalması sağlanır.
Madeni Yağların Özellikleri
Madeni yağ, ham petrolden benzin ve diğer petrol bazlı ürünler üretmek için petrolün damıtılmasının sıvı bir yan ürünüdür. Esas olarak petrolle ilgili alkanlardan (tipik olarak 15 ila 40 karbon) ve siklik parafinlerden oluşan şeffaf, renksiz bir yağdır.
- Madeni yağ, ham petrolün rafine edilmesi sürecinden elde edilir.
- İstenmeyen hidrokarbonlar ve doğal kirleticiler bu işlem sırasında uzaklaştırılır.
- Hem motor yağlarında hem de makine yağlarında kullanılan madeni yağ, metal parçaların serbestçe hareket etmesini sağlayarak metal yüzeylerde sürtünmeyi ve aşınmayı azaltan doğal bir yağlayıcıdır.
- Madeni yağ aynı zamanda parçaları sızdırmaz hale getirerek onları zararlı aşındırıcı maddelerden korur.
- Yağın viskozitesi, madeni yağın mekanik sistemler boyunca serbestçe akmasına, kir, vernik ve pas gibi birikintileri toplamasına ve bunları filtrelenebilecekleri önemli alanlardan uzaklaştırmasına olanak tanır.
- Madeni yağ sayesinde motorlar ve diğer mekanik sistemler temiz tutulur ve etkin bir şekilde çalışır.
- Madeni yağların ve madeni yağ bazlı yağlayıcıların kullanılmasının en önemli avantajları arasında, katkı maddeleriyle birlikte kullanıldıklarında daha yüksek çözünürlük kalitesi sağlama kapasiteleri yer alır.
- Daha yaygın uygulamalar için çok yönlü bir çözüm sunarlar.
- Geniş bir conta yelpazesiyle son derece uyumludurlar.
- Madeni yağlar sentetik yağlayıcılardan daha ucuzdur ve bu da onları bütçesi kısıtlı işletmeler için popüler bir seçim haline getirir.
Madeni Yağların Kullanım Alanları
Madeni yağlar her geçen gün daha yüksek viskozite aralıklarında üretilebiliyor. Bu anlamda madeni yağlar birçok sektördeki işletmelerin kullanımları için uygun seçenek haline gelmiştir. Madeni yağlar ve özellikleri bakımından kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Sıvı yağlayıcıların kullanıldığı madeni yağ, toz boya hatlarında bakla ve yatak zincirlerinin yağlanmasında oldukça başarılıdır.
- Paketleme işlemlerinde kullanılan makinelerin yağlanmasında kullanılırlar.
- Yüksek sıcaklık aralıkları ile çalışan makinelerin yağlanmasında çok başarılıdır.
- Düşük viskozite oranları sayesinde ilaç sektöründe hidrolik yağlayıcı olarak tercih edilir.
- Düşük sıcaklıktaki ortamlarda çalışan ve gıda ile temas olasılığının yüksek olduğu makinelerin zincirlerini yağlamak için kullanılırlar.
- Tüm kapalı sirkülasyon sistemlerinde madeni yağ kullanılır.
- Dişli kaplinlerinde kızak sistemlerinin yağlanmasında tercih edilir.
- Ağır şartlar, darbe veya yük altında çalışan kapalı sistemlerde kullanılırlar.
- Tekstil sektöründe kullanılan iğnelerin yağlama ihtiyacının karşılanmasında aktif rol alırlar.
- Otomatik yağlama sistemi ile çalışan makinelerde ram zincirlerinin yağlanmasında önemli rol oynarlar.