Madeni Yağların Önemi ve Nedenleri

Madeni Yağların Önemi ve Nedenleri
Endüstriyel büyüme, modern dünyanın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu anlamda madeni yağların önemi gün geçtikçe arttığından yağlayıcı mühendisliği de dahil olmak üzere birçok sektör devamlı olarak gelişir. Peki madeni yağlar neden önemlidir? Sektördeki gelişmeler, işleme ekipmanının yenilenmesi ve son teknoloji üretim proseslerinin uygulanması gibi süreçler madeni yağların önemini de ön plana çıkarıyor.
Madeni-Yağlar-Neden-Önemlidir-Corfin1
  • Madeni yağlar iki yüzey arasında bir film oluşturarak sürtünmeyi azaltır.
  • Makine aşınmasının önlenmesine katkıda bulunur.
  • Ekipman ve parçalarını korozyona karşı korur.
  • Yüzeylerden ısıyı dağıtarak soğutma sağlar.
  • Sızdırmazlık görevi üstlenir.
  • Kirletici partikülleri filtrelere taşıyarak temizler.

Madeni Yağların Önemi ve Makine Performansı

Modern endüstriyel ekipmanların doğru performansı, ömrü ve güvenilirliği, proses ve yağlama yağlarının kullanımına bağlıdır. Bu ürünler mümkün olan en iyi kalitede olmalı ve optimum viskozite parametrelerini içermelidir. Kullanımı amaçlanan ekipman için madeni yağların önemi doğru şekilde belirtilmelidir. 

Ürünlerinin performansını iyileştirmek madeni yağ üreticilerinin görevidir. Bu durum modern teknolojilerin, kodların ve uluslararası standartların artan gereksinimleri nedeniyle madeni yağlarını önemi de artar. Yağlayıcıların performansının kontrol edilmesi arıza oranlarının azalması, yağlanan ekipmanın çalışma ömrünün uzaması, yağların ömrünün uzaması ve makine sağlığı verilerine daha kolay erişim gibi birçok fayda sağlar.

madeni yağların önemi

Madeni Yağ Özellikleri

Mineral yağları petrol bazlıdır. Bu durum saf olmadığını ve bileşiminde çeşitli boyutlarda hidrokarbon molekülleri, kükürt, parafinler, tuzlar ve metallerin karışımlarına sahip olduğunu gösterir. Bu da ısı ve oksidasyon ayrışmasının ana nedenleridir. Madeni yağ, en bol bulunan yağlayıcı grubudur ve parafinik ve naftenik yağlar olarak ikiye ayrılır.

Parafinik Yağlar

CnH(2n+2) zinciri ile karakterize edilir. Yüksek sıcaklıklarda nispeten kararlıdırlar ve büyük oranda çözünmüş parafin içerirler. Bu nedenle naftenik yağlardan daha yüksek sıcaklıklarda katılaşma eğilimi gösterirler.

Naftenik Yağlar

CnHC2rO formülü ile karakterize edilir ve genellikle yüksek oranda asfalt içerir. Yüksek sıcaklıklarda parafinli yağlardan daha kararlı olma eğilimindedirler ve çok az parafin içerirler veya hiç içermezler. Bu nedenle düşük sıcaklıklarda sıvı kalırlar. Naftenik yağların viskozitesi, parafinik muadillerine göre sıcaklık değişimiyle daha fazla değişir ve modern arıtma yöntemleri bu performans farkını azaltmaya yardımcı olsa da genellikle 65°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda daha düşük performansa sahip oldukları kabul edilir.

Mineral Yağ Ne İşe Yarar?

Mineral yağ, ham petrolün rafine edilmesi sürecinden elde edilir. İstenmeyen hidrokarbonlar ve doğal kirleticiler bu işlem sırasında uzaklaştırılır. Hem motor yağlarında hem de makine yağlarında kullanılan mineral yağ, metal parçaların serbestçe hareket etmesini sağlayarak metal yüzeylerde sürtünmeyi ve aşınmayı azaltan doğal bir yağlayıcıdır. Yağ aynı zamanda parçaları sızdırmaz hale getirerek onları zararlı aşındırıcı maddelerden korur. Bu anlamda makine parçalarında madeni yağların önemi her geçen gün daha önemli bir hale gelir. 

Yağın viskozitesi aynı zamanda mekanik sistemler boyunca serbestçe akmasına, kir, ve vernik ve pas gibi birikintileri toplamasına ve bunları filtrelenebilecekleri önemli alanlardan uzaklaştırmasına olanak tanır. Sonuç olarak, motorlar ve diğer mekanik sistemler temiz tutulur ve etkin bir şekilde çalışır.

Madeni yağların önemi ve madeni yağ bazlı yağlayıcıların kullanılmasının en önemli avantajları vardır. Katkı maddeleriyle birlikte kullanıldıklarında daha yüksek çözünürlük kalitesi sağlama kapasiteleri yer alır. Sonuç olarak, daha yaygın uygulamalar için çok yönlü bir çözümü temsil ederler. Ayrıca geniş bir conta yelpazesiyle son derece uyumludurlar. Son olarak, mineral yağlar sentetik yağlayıcılardan daha ucuzdur. Bu da onları bütçesi kısıtlı işletmeler için popüler bir seçim haline getirir.

madeni yağların önemi

Farklı Madeni Yağ Kullanım Türleri

Yağların önemi ve kullanımı, sürtünmeyi azaltmak ve hareketli makine parçalarının birbiri üzerinden yumuşak bir şekilde kaymasını sağlamak için gerçekleştirilen bir eylemdir. Madeni yağlar olarak da adlandırılan yağlı veya gresli maddelerin ekipmanlar üzerine uygulanması olarak tanımlanabilir.

Madeni yağlar, makinenin verimli çalışmasını sağlamanın yanında metal-metal temasını önlemek için makine parçalarının yüzeyleri arasında bir film oluşturur. Yağlama uygulaması manuel veya otomatik olarak gerçekleştirilebilir.

Manuel Yağlama

Manuel yağlama, gres tabancası veya benzeri geleneksel yağlama aleti yardımıyla bir teknisyenin ekipmanı belirli aralıklarda yağlamasıdır. Bu yağlama yöntemi yüksek bakım maliyetleri vardır. Artan makine duruş süresi ve tutarsız yağlama gibi pek çok eksikliğe neden olabilir. 

Otomatik Yağlama

Otomatik yağlama sistemi, genellikle makine çalışırken ekipmanınıza doğru zamanda ve doğru yerde, doğru miktarda yağ sağlayan ekonomik bir sistemdir. Geleneksel bir yağlama sisteminin yerini alarak daha uzun ekipman ömrü, daha az aşınma ve daha küçük bakım maliyetleri sağlar.

Madeni Yağların Önemi ve Beklenen Kimyasal Özellikler Nelerdir?

Madeni yağların önemi, sürtünmeyi azaltma ve makinelerin yapısal bileşenlerini koruma gibi işlevleri nedeniyle ön plana çıkar. Sürtünme ısı üretir, bu nedenle yağlayıcılar bu ısıyı uzaklaştırmak için bir soğutma etkisi sağlamalıdır.

Su, en iyi soğutma performansına sahip olan sıvıdır. Ancak mineral yağlarla karşılaştırıldığında önemli ölçüde zayıf yağlama etkisi gösterir. Bununla birlikte yağlar ile kıyaslandığında daha düşük bir ısı giderme verimliliğine sahiptir. Makinelerin ömrünü uzatacak optimum soğutma yağlama oranını bulmak önemlidir. Madeni yağların önemi ise korozyon hücrelerinin oluşumunu engellemek, temizlemek ve sızdırmazlık sağlamaktır.

Şimdiye kadar tartışılan uygulamalar göz önüne alındığında, yağlayıcıların bir takım katkı maddelerini içeren çeşitli optimum özelliklere sahip olması gerekir:

madeni yağların önemi

Viskozite ve İndeksi

Viskozite, bir sıvının iç sürtünmesinin bir ölçüsüdür ve moleküllerinin nasıl etkileşime girdiğini gösterir. İndeksi bir madeni yağın, yağlama filmleri oluşturmada veya makine yapısal bileşenlerinin sürtünmesini ve aşınmasını en aza indirmede ne kadar iyi olduğunu belirleyen yağlayıcıların önemli bir özelliğidir. İndeks, viskozitenin sıcaklıktaki değişikliklere nasıl tepki verdiğini belirten ve madeni yağların önemini anlatan bir kavramdır. Bir madeni yağın viskozite indeksi ne kadar yüksekse, performansı da o kadar iyidir.

Madeni Yağların Önemi ve Oksidasyon Direnci

Yağlayıcıların oksidasyon mekanizmalarıyla bozunması, potansiyel olarak ciddi bir sorundur. Formüle edilmiş bir yağlayıcı, başlangıçta istenen birçok özelliğe sahip olabilse de oksidasyon, şaşırtıcı bir performans kaybına neden olabilir. Oksidasyon süreci yağlayıcının asit sayısında değişikliğe yol açarak viskoziteyi düşürür (yağlama performansını düşürür). Yağ oksidasyonunun en belirgin belirtisi ise renginin değişmesidir.

Korozyon Direnci

Bir yağlayıcının baz yağı, motorlarda veya makinelerde metal parçaların paslanmasını başlatan bileşenlere sahip olamaz. Korozyon testleri genellikle eldeki baz yağ numunesinin kontrollü koşullar altında metalik bir yüzeyle teması ile gerçekleşir. Metalin renginin solması, ve yüzeyde değişiklikler olabilir. Veya metal kütlesinin kaybı, bir yağın korozyon eğilimini ölçmek için kullanılabilir. Su, tuzlu su veya yanma sonrası asitlerin varlığı gibi elverişsiz koşullar altında yağların korozyon önleyici özelliklerini ölçmek için testler de geliştirilmiştir.

Madeni Yağların Önemi ve Contalarla Uyumluluk

Madeni yağlar, makinelerde kauçuk veya plastik contalarla temas edebilir. Bir yağ ile temas, contaların sağlamlığını ve ‘şişmesini’ etkileyebilir. Baz yağlarının farklı contalar üzerindeki etkisini farklı test koşulları altında ölçebilmek için çeşitli testler mevcuttur.

Köpürme

Madeni yağların önemi ve makine veya ekipmanlarında olması gerekir. Performansı göstermesini sağlayan bir diğer önemli özelliği de düşük köpürmedir. Özellikle hidrolik sistemlerde önemlidir. Ayrıca yağlayıcılar, kavitasyondan kaynaklanan erozyonun önlenmesini iyileştirmek için hızlı bir şekilde gazdan arındırılmalıdır.

madeni yağların önemi

Madeni Yağların Önemi ve Sanayide Kullanım Alanları

Madeni yağlar ucuz olduğu için makine yağlamasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağırlıklı olarak motorlarda tercih edilirler. Madeni yağın kullanım alanları ve uygulamaları, farklı endüstrilerde kullanıldıkları için çok geniştir, örneğin:

  • Otomotiv endüstrisi
  • Kozmetik malzemeleri
  • Eczacılık Sektörü
  • Metal işleme

Motor ve Makine Parçalarında En Çok Hangi Yağ Kullanılır?

Motorların ve mekanik ekipmanın verimli çalışması, optimum durumda kalması gerekir. Aynı zamanda zararlı kirleticilerden korunması için etkili yağlama şarttır. Şimdiye kadar, bu uygulamalarda kullanılan en yaygın yağlayıcı madeni yağdır. Hem araç motorlarında hem de genel amaçlı makinelerde madeni yağların önemi her geçen gün artmaktadır.

Mineral yağ doğrudan yağlayıcı olarak kullanılabileceği gibi sentetik ve yarı sentetik yağlar için baz yağ olarak da kullanılabilir. Mineral yağ ayrıca gresler gibi daha kalın yağlayıcılar için bir baz oluşturmak için de tercih edilir. 

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...