Otomotiv Sektörü Yağlayıcıları Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomotiv Sektörü Yağlayıcıları Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Otomotiv sektöründe aracın dayanıklılığı, modeli ve performansını geliştirmek için birçok teknoloji kullanılır. Fabrikadan çıkan araçların mevcut özelliklerini koruması için bakımlara ihtiyaç duyar. Bu noktada devreye otomotiv sektörü yağlayıcıları girer. Bu yağlayıcılar otomobillerin farklı alanları için özel olarak geliştirilir ve hepsinin çalışma disiplini farklılık gösterir.
Otomotiv-Sektöründe-Yağlayıcı-Seçerken-Dikkat-Edilmesi-Gerekenler-Corfin-1
  • Otomobillerde kullanılan yağlar aracın birçok ekipmanının kullanım ömrü boyunca maksimum verimde çalışmasını sağlar. 
  • Otomobil gövdesi kullanımı için özel formülle geliştirilen yağlayıcılar, dışarıdan yüksek şekilde maruz kalınan su, toz ve kirlenmeye karşı direnç gösterir.
  • Silecekler, sunroof’lar, kapılar, kilit mekanizması, püskürtme sistemleri, dış aynalar ve elektrikli cam kaldıraçlara kadar geniş bir uygulama alanına sahiptirler.
  • Otomobil gövdesi için geliştirilen özel yağlayıcılar, yağlama noktalarında aşınma ve yıpratmayı maksimum seviyede azaltarak buradaki ekipmanların ömrünü uzatır. Aşınma ve yıpranmayı azaltırken gürültüyü de azaltır.
  • Otomobilin tüm aksamlarının güvenli ve uzun ömürlü kullanımına katkı sağlayan özel yağlayıcılar, olası arızaları ve masrafları önleyerek ekonomik katkı sağlar.

Otomotiv Sektörü Yağlayıcıları

Otomobillerin farklı kısımları için üretilen otomotiv sektörü yağlayıcıları vardır. Sürüş deneyimini konforlu bir hale getirirken aynı zamanda güvenli kullanıma kadar birçok fayda sağlar. Motorda yüksek performans, net vites geçişleri, sürtünme noktalarında profesyonel yağlama sunarlar. Ayrıca ekipmanların kullanımında hissedilir şekilde verim artışı gözlemlenir. Aynı zamanda otomobili her kullandığınızda sürüş deneyimini hissedilir şekilde arttırır. 

Huzurlu ve sessiz bir sürüş konforu yaşamak için araç gövdesinde kullanılan ürünleri tercih edebilirsiniz. Ses ve rüzgar gibi sürücüyü olumsuz etkileyecek dikkatini dağıtacak hava koşullarından arınarak yolculuğunuzun keyfini çıkarabilirsiniz. 

Cam, kapı, silecek motorları, yan aynalar ve farların bulunduğu araç gövdesi önemlidir. Ani sıcaklık değişimleri, su, toz ve kir gibi olumsuz koşullara maruz kalırlar. Bunun için özel otomotiv sektörü yağlayıcıları bulunur. Bu alanlardaki ekipmanların dayanıklı ve güvenli şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bunun dışında korozyon oluşumunu önlemede de etkili olan yağlar mevcuttur. 

otomotiv sektörü yağlayıcıları

Rulman ve Kızak Sistem Gresi 

-50 dereceden 130 dereceye kadar sıcaklık aralığına sahip olan rulman ve kızaklar için ileri teknoloji kullanılarak yağlar üretilir. Özel şekilde üretilen kızak gresi, sentetik hidrokarbon baz yağı ile lityum kalınlaştırıcılarından elde edilmiştir. Düşük baz yağı viskozitesi ile tüm basınç ortamlarında kusursuz pompalanma yapabilmektedir. Rulman ve kızak sistem gresi, elastomer ve plastik materyallerle uyum içinde çalışır.

Sentetik Rulman Gresi

Sentetik rulman gresi, yüksek kalitedeki sentetik hidrokarbon baz yağ ve poliüre kalınlaştırıcılardan formüle edilir. Rulman gresi, çok yüksek sıcaklıklar, aşırı yükler altında çalışan rulmanlarda ve ağır koşullar için uygun bir grestir.  Ayrıca -30 dereceden 200 dereceye kadar sıcaklık değişimlerine uyum sağlar. İçeriğindeki özel maddeler aşınma koruması yapar. Uzun kullanım ömrüne sahip gres yüksek tutuculuk özelliğine de sahiptir.

Sentetik Yüksek Hız Gresi

Otomotiv sektörü yağlayıcıları arasında bulunan ve yüksek devirler için uygun bir gres olan sentetik yüksek hız gresi uniflex, üretiminde ester baz yağı ve lityum kompleks kalınlaştırıcısı bulunur. Çalışma alanı  -40 dereceden 165 dereceye kadar olan sentetik yüksek hız gresi, dinamik yüklerin bulunduğu ortamlarda dahil olmak üzere rulmanlı sistemlerin sessiz ve yüksek çalışma performansı sağlamalarına yardım etmektedir. Plastik ve elastomer malzeme ile uyum sağlayan gres, solid katkılarıyla da yüksek basınç dayanımı sağlar.

otomotiv sektörü yağlayıcıları

Ses Azaltan Rulman Gresi 

Yüksek kaliteli sentetik baz yağı kullanılarak polyurea thickener ve nano teknolojiden yararlanılarak üretilir. Ses azaltan rulman gresi silent, özel katkı maddeleri sayesinde ses kesme özelliğine sahiptir. Bu sayede -40 dereceden 180 dereceye kadar olan sıcaklıklarda çalışabilir. Ayrıca gres, ekipmanların düzgün ve sessiz çalışmalarına katkı sağlar. Servis ve bakım ihtiyacı duymadığından bu tarz maliyetler açısından da ekonomiktir. 

Otomotiv Sektörü Yağlayıcıları; Mineral Dişli Yağı

Mineral bazlı dişli yağı, sistemler arası kuvvetleri iletmede başarılı bir grestir. Korozyona karşı üstün koruma sağlayan gres, aşırı basınç ve özel katkılarla güçlendirilmiştir. Yüksek viskozite indeksine sahip  çok amaçlı ağır hizmet dişli yağı, köpük yapmaz. Sürtünmeleri azalttığı için aşınmaları da engeller. Bu sayede de otomotiv sektörü yağlayıcıları arasında yerini almıştır. Ağır yük altında özelliğini kaybetmeyen gres,  ağır hizmet redüktörlerinde, sonsuz dişli mekanizmalarında, kızak, zincir ve dişli kaplinde, kaymalı ve rulmanlı yatakların merkez yağlanmasında kullanılır. 

Otomotiv Sektörü Yağlayıcıları; Mineral Hidrolik Yağı

Tüm ağır sanayi ve hidrolik sistemler, iş makineleri, denizcilik sektörü, pres ve takım tezgahları gibi zorlu çalışma şartlarına sahip endüstriyel sektörlerde kullanılan mineral hidrolik yağı, üstün nitelikli hidrolik sistem yağlarıdır. Bakır, demir, elastomer vb. gibi maddelere karşı doğaldır, etkilemez. Korozyona karşı koruma sağlayan yağın çalışma sıcaklığı -30 ila 110 derece aralığını kapsar. Formülündeki katkılarla uzun ömürlü yağlama sağladığı için yağlama periyotları birbirine yakın değildir. 

otomotiv sektörü yağlayıcıları

Sentetik Dişli Yağı

Aşırı basınç ve nitelik kazandırıcı katkılarla güçlendirilen sentetik dişli yağı, yüksek performanslı çok amaçlı ağır hizmet dişlileri içindir. Aşınma önleyici katkısı sayesinde ağır şartlarda dahi üstün yağlama kabiliyetine sahiptir. Dişli sistemlerde yaşanan metal kopması, yorulma, sürtünme izi ve korozyon kaynaklı yıpranmalarda üstün koruma sağlar. Yağ değişim periyodu uzundur. Ağır şartlardaki hidrolik sistemlerde bile güvenli yağlama gereklidir. Yağlama ve güç iletimi yapan sentetik dişli yağ, hızla sudan ve havadan ayrılır.

Elektrikli bagaj kapısı yolcu kapılarının, azalan sürtünme ve düşük kopma torkları sayesinde eşit, sorunsuz ve minimum motor gücüyle açılmasını sağlar. Bu sayede daha az arıza ve aşınma sorunu yaşanır. Çamur ve tortu oluşumunu azaltarak daha uzun süre arızasız çalışma ve uzun ömürlü filtre kullanımı sağlar. 

Otomotiv Sektörü Yağlayıcıları Hangi Alanlarda Kullanılır?

Otomotiv sektörü yağlayıcıları kullanım alanları ve işlevselliklerine, çalışma sıcaklıklarına ve çalışma alanlarına göre üç farklı grupta toplanır. Bunlar araç gövdesi ve dış aksamlarında kullanılanlar. Ayna, cam ve kapılarında uygun olanları, açılır tavan ve sunroof’larda tercih edilenlerdir.

Araç Gövdesi ve Dış Aksamlarında

Araçlar birçok zorlu hava koşuluna, aşırı sıcaklık farklılıkların, rüzgar ve yağış gibi birçok zorlu hava koşuluna maruz kalabilir. Araçların gövdesi için kullanılacak yağlayıcılar; su, toz, kir ve temizlik malzemelerine karşı dirençli formüle sahiptir. Aracın dış aksamlarının uzun süre tam verimle çalışabilmesi için periyodik yağlanmaya ihtiyacı vardır. Otomotiv sektörü için özel yağlayıcıların temel prensibi ömür boyu koruma sağlamasıdır. 

otomotiv sektörü yağlayıcıları

Ayna Cam ve Kapılarında

Aracın silecek motor dişlileri, kapıları, kilit mekanizmaları ve elektrikli cam kaldırıcıları ve yan aynalarınızda kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bunun için özel üretim yağlayıcılar sayesinde bu akşamlardan yüksek performanslı verim alabilirsiniz. Elektrikli kapılar ve bagaj kapaklarını periyodik olarak yağlayarak sürtünmeye bağlı hasarlardan korunabilirsiniz.

Açılır Tavan ve Sunroof’larda 

Cam kaldıraçlar, açılır tavan ve sunrooflarda kullanılmak için özel üretilen yağlayıcılar vardır. Bu ekipmanların performansı için oldukça faydalı olur. Bakım sürelerini uzatır ve korozyona karşı da ekstra koruma sağlar. Otomotiv sektörü için sıklıkla tercih edilen yağlar, farklı sıcaklık koşullarına karşı oldukça dirençlidir. Bu sayede gürültüsüz bir şekilde açma kapama sağlar.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...