Pistonlu Kompresör Nedir?

Pistonlu Kompresör Nedir?
Pistonlu hava kompresörleri, ileri geri hareket ettirmek anlamına gelen karşılıklı hareket prensibiyle çalışır. Pistonlu kompresörler olarak da bilinen bu makineler pozitif deplasmanlı ekipmanlardır, yani sıkıştırmak için havadaki basıncı arttırırlar. Pistonlu kompresör nedir sorusuna cevap ararken uygulamanız için doğru modelin seçilmesinin önemini de unutmamak gerekir.
Pistonlu-Kompresör-Nedir-Corfin-1
  • Pistonlu kompresörlerin çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
  • Kompresörlerin her parçasının sistemde farklı bir görevi vardır.
  • Pistonlu kompresörler farklı çalışma alanlarında kendilerine yer bulurlar.
  • Pistonlu hava kompresörlerinin kullanımlar oldukça avantajlıdır.

Pistonlu Kompresörler Nasıl Çalışır?

Pistonlu bir hava kompresörü, havayı ve diğer gazları basınçlandırmak için piston tahrikli krank milleri kullanır ve hacimlerini azaltırken yoğunluklarını artırır. Hava sıkıştırma, doğal gaz gibi malzemelerin depolanmasını, taşınmasını ve etkin bir şekilde kullanılmasını kolaylaştırır. Pistonlu kompresör nedir sorusu da burada akıllara gelir.

Peki pistonlu kompresör nedir? Pistonlu kompresörler, pistonları silindirlerin içinde depolar. Her bir silindirin silindir kafasının yanında kapalı bir ucu vardır ve diğer uçta hareketli bir piston bulunur. Silindirlerin valfleri, kompresörün valf ceplerinin altında bulunur. Sıkıştırmanın ilk aşamasında hava, pistonun hareketiyle tetiklenen bir emme valfi aracılığıyla silindirin içine hareket eder. Bu da bir boşluk yaratır.

Ardından piston, adının “ileri geri hareket eden” kısmını yerine getirerek hareketini tersine çevirir ve bu süreçte havayı sıkıştırmaya başlar. Silindirin iç basıncı tahliye borularındaki basıncı aştığında, valfler açılır ve silindirin havasının dışarı çıkmasına izin verir

pistonlu kompresör nedir

Pistonlu Kompresörlerin Güç Kaynağı Nedir?

Pistonlu kompresör nedir sorusuna cep ararken kompresörlerin güç kaynağı konusunda da bilgi sahibi olmak gerekir. Kompresörler genellikle dizel motordan güç alır. Bu da motor açık olduğu sürece sürekli olarak çalışacak olan doğrudan tahrikli veya kayışlı tahrikli bir sistem yoluyla olabilir. Tüm döngü, boşaltma için bir mekanizma tarafından kolaylaştırılır ve bazı sistemlerde tipik olarak doğrudan kompresöre monte edilen bir regülatör bulunur. Bir regülatör bulunduğunda belirli giriş ve çıkış basıncını uygulamak için çalışır. 

Pistonlu Kompresörün Parçaları

Kompresörün ana parçaları silindir, piston, segmanlar, biyel kolu, emme ve basma valfleri ve krank milidir. Pistonlu kompresör nedir sorusuna cevap ararken bu parçaların her birini ayrıntılı olarak incelemekte fayda var.

Piston

Piston ya bir biyel kolu aracılığıyla doğrudan krank mili tarafından ya da bir kroşet ve piston kolu aracılığıyla tahrik edilir. Bunun için ortak malzeme dökme demirdir. Daha küçük boyutlu pistonlar katı dökme demirden yapılırken, daha büyük boyutlu pistonlar (7′ çapından büyük) içi boş yapılır. Karbon malzemeden imal edilen pistonlar, yağlama yağının (oksijen gibi) bulunmasının istenmediği gazları sıkıştırmak için kullanılır. Piston, değiştirilebilir segmanlarla donatılmıştır. Pistonlu kompresörün çalışması sırasında piston ısınır ve genleşir ve bu nedenle silindir ile piston arasında yeterli boşluk bırakılmalıdır.

Segmanlar

Piston segmanları, silindir ile piston arasında bir sızdırmazlık sağlamak ve sızıntıyı en aza indirmek için tasarlanmıştır. Piston segmanları normalde bir boşlukla yapılır veya birkaç segmental parçadan olabilir. Boşluklu piston segmanı ısındığında dışarı çıkar ve genişler.

Pistonlu kompresör nedir ve segmanlar ne işe yarar? Pik, bronz, teflon gibi malzemelerden segmanlar kullanılır ve bazen Teflon veya Babbitt taşıyıcı bantlı dökme demir segmanlar da kullanılır, ancak yağlama yağına izin verilmeyen uygulamalarda teflon tercih edilir (komple piston segmanı olabilir) teflon). Piston segmanları, piston ile silindir gömleği (veya silindir) arasındaki gaz sızıntısını azaltır veya en aza indirir.

pistonlu kompresör nedir

Silindir

Silindir, emme ve basma valfine bağlıdır. Gazın emilmesini ve sıkıştırılmasını sağlar. Gazın sıkıştırılması ve sürekli piston hareketi nedeniyle silindir içinde ısı üretilir ve bu da sıkıştırılmış gazın maksimum basıncını sınırlar. Pistonlu kompresörünüz normalde silindiri soğutmak için bir sisteme sahiptir.

Silindirin malzemesi çalışma basıncına bağlıdır. 1000 PSI’a kadar olan basınçlar için dökme demir ve 1000 ila 1500 PSI için sfero demir normal seçimdir. 1500 PSI’dan daha yüksek basınçlar için dökme çelik ve dövme çelik kullanılır.

Silindirin ömrünü uzatmak için, değiştirilebilir silindir gömlekleri silindire presle takılır. Bununla birlikte, bir silindir gömleğinin sabitlenmesi, gömlek soğutmasının etkisini azaltır. Silindirin hacmini (dolayısıyla kapasitesini) düşürür.

Çapraz Kafa

Daha küçük kapasiteli bir pistonlu kompresörünüz varsa, pistonun biyel kolu ile doğrudan krank miline bağlandığını görebilirsiniz. Ancak bu düzenleme piston üzerinde yanal bir kuvvet oluşturur (biyelin hareketinden dolayı). Bu yanal kuvvet, pistonlu kompresörünüz küçük olduğunda tolere edilebilir. Ancak daha büyük boyutlu bir kompresör söz konusu olduğunda, bu kuvvet pistonda yüksek aşınmaya neden olabilir ve motor içindeki genel sürtünmeyi artırabilir.

Krank Mili

Kompresörün krank mili dövme çelikten üretilir. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı bir motor tarafından tahrik edilir. Dönme hareketini ileri geri hareketine dönüştürür. Krank mili, eksantrik hareket nedeniyle onu dinamik olarak dengede tutmak için karşı ağırlıklara sahip olacaktır. Bu sayede kaymalı yataklarda çalışır. 

Krank milinin diğer ucuna mekanik avantaj sağlamak için bir volan monte edilmiştir. Ayrıca bakım çalışmaları sırasında pistonun (motor söküldüğünde) manuel hareketine yardımcı olur. Diğer kompresör türleriyle karşılaştırıldığında, pistonlu kompresörler nispeten düşük hızda çalışır. Tahrik, bir kayış yoluyla veya doğrudan olabilir. 

Kompresör Özellikleri

Pistonlu kompresör özellikleri bakımından incelendiğinde oldukça avantajlı ürünleridir. Pistonlu kompresör nedir sorusunun yanında avantajları ve özellikleri de kullanıcıların merak ettiği konulardandır. Kompresör seçmenin dört ana avantajı vardır. Bu avantajlar arasında kullanım esnekliği, daha yüksek basınç üretimi, elde edilen yüksek verimlilikler ve aralıklı döngüde kullanım verimliliği yer alır.

Esneklik

Hava kompresörünün hem yağla doldurulmuş hem de yağsız çeşitleri vardır. Bu da uygulamanız için pistonlu bir kompresörü tercih edebilirsiniz. Yağ kirliliği kısıtlamasıyla sınırlandırılmak zorunda kalmayacağınız anlamına gelir. Ek olarak, pistonlu kompresörler depoya veya tabana monte edilebilir, böylece yerleştirme kısıtlamaları azalır.

pistonlu kompresör nedir

Daha Yüksek Basınçlar Üretir

Pistonlu kompresörler, döner vidalı çeşitleri gibi diğer kompresörlere göre daha yüksek basınçlar üretebilir. Aslında, basınçlar 30.000 PSI’a kadar değişir. Ancak 60-90 PSI gerektiren iklim kontrol uygulamaları için de uygundurlar.

Yüksek Verim

Pistonlu kompresörler, aynı anda çalışmak için daha az enerji kullanırken daha yüksek basınçlar üretebilir. Bu özelliği de kompresörü, yüksek basınçla aralıklı kullanımın gerekli olduğu uygulamalar için son derece avantajlı hale getirir.

Aralıklı Döngüde Verim

Daha önce bahsedildiği gibi, pistonlu kompresörler aralıklı kullanımın gerçekleştirildiği görevler için çok iyidir. Pistonlu kompresörlerin çalışma tarzı nedeniyle, fasılalı çalışırken yüksek verim sağlarlar. Bu özelliği de kompresörünüz sürekli çalışmıyorsa, diğer kompresör türlerine göre enerji tasarrufu elde edeceğiniz anlamına gelir.

Pistonlu Kompresör Çeşitleri

Krank milinin devir başına tahliye vuruşlarına bağlı olarak, iki tip pistonlu kompresör vardır. Peki, pistonlu kompresör nedir ve çeşitleri nelerdir?

  • Tek Etkili Kompresör: Krank milinin her devrinde bir tahliyesi olan pistonlu kompresördür. Gaz, pistonun yalnızca bir ucu tarafından sıkıştırılır. Yalnızca bir adet yaylı giriş ve çıkış valfi içerir.
  • Çift-Etkili Kompresör: Krank milinin her dönüşünde iki boşaltma vuruşu yapan pistonlu kompresördür. Gaz, pistonun her iki ucu tarafından sıkıştırılır. Her iki uçta giriş ve çıkış valfleri içerir. Ağır hizmet tipi kompresörlerin çoğu çift etkilidir.
pistonlu kompresör nedir

Pistonlu Derede Kullanılır?

Kompresörler çalışma prensipleri gereği farklı birçok alanda tercih edilebilir. Pistonlu kompresör nedir sorusuna cevap verdikten sonra kullanım alanlarını da anlatmamızda fayda var. Aşağıda bu tip kompresörlerin kullanım alanları listelenmiştir.

  • Bir kompresör, çok çeşitli gazları sıkıştırabilir. Bu sıvılar soğutucu akışkan, hidrojen, doğal gaz vb. olarak gösterilebilir. Bu anlamda farklı endüstrilerde uygulama alanı bulur.
  • Kompresörler, Oksijen, Hidrojen, Azot vb. kimyasal işleme endüstrileri için rafinerilerde ve petrokimya tesislerinde hidrokarbonları ve yüksek sıkıştırma oranının gerekli olduğu kuru gazları sıkıştırmak için kullanılır.
  • Pistonlu hava kompresörleri, bir atölyede pnömatik ekipmanını çalıştırmak için kullanılır. 
  • Hava kompresörleri, bir otomobil garajında ​​​​anahtar veya lastik şişirme gibi pnömatik aletleri çalıştırmak ve boyama garajında ​​​​püskürtme tabancasını çalıştırmak için kullanılır.
  • Bir soğutma sisteminde soğutma gazını sıkıştırmak için pistonlu kompresörler kullanılır.
  • Pistonlu hava kompresörleri kompakt ve taşınabilir hale getirilebilir. Bunları arabanızın aküsüne bağlayabilir ve patlak lastiği şişirmek için kullanabilirsiniz.
  • Pek çok hobi sahibi, birden fazla kullanıma sahiptir. Hobi mağazalarında veya garajlarında bir pistonlu hava kompresörüne sahip olmayı tercih eder.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...