Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
İnsanlar, doğası gereği yediklerini sindirip atıkları boşaltma ihtiyacı duyar. Boşaltım ihtiyacının karşılanmasında kullanılan tuvaletlerin bakteriler için yuva haline gelmeden önce temizlenmesi gerekir. Tuvalet temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar vardır. İnsanların rahatça kullanabilmesi için tuvaletler hijyenik olmalıdır. Tuvalet temizliği neden önemlidir, nasıl yapılır ve nelere dikkat edilir sorularını yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Tuvalet-Temizliği-Nasıl-Yapılmalıdır-Corfin-1
  • Çeşitli kimyasallar ile yapılan tuvalet temizliği, hijyen sağlanması için oldukça önemlidir. 
  • Temizlik işlemlerinde kullanılan kimyasallar özel olarak seçilmeli ve kullanılmalıdır.
  • Yüzeylerin tamamen temizlenebilmesi için özel olarak kullanılan kimyasallar, bütün kir ve mikropları temizleyebilir.

Tuvalet Temizliği Neden Önemlidir?

İnsanlar hayatlarını sürdürebilmek için enerji üretmek zorundadır. Yiyecek ve içeceklerden elde edilen besinler enerji ihtiyacını karşılar. Fakat bu besinlerin bir kısmı enerji olarak kemiğe, kana ve kaslara yayılsa da diğer kısmı atık olarak ayrıştırılır. Besinlerden geriye sadece hiçbir işe yaramayan ve zararlı sayılabilecek atık kütlesi, vücudun boşaltım sistemi tarafından dışarı atılır. Boşaltım aşamasında kullanılan tuvaletin hijyen açısından kullanılabilir olması ve tuvalet temizliği gerekir.

Tuvalet temizliği her şeyden önce insanların sağlığı açısından büyük önem taşır. Yeterince temizlenmemiş ya da temizlendiği sanılan kirli tuvaletler özellikle bakterilerin yoğun halde yaşadığı bir ortam haline gelir. Bu durumdaki bir tuvaletin kullanılması bakterilerin kolayca insan vücuduna girmesine neden olur. Bakterilerin vücuda girmesi halinde ise bünyede farklı hastalıklar ve rahatsızlıklar baş gösterir. 

Bireyler kendi yaşam alanlarındaki tuvalet temizliği ve hijyenini kolaylıkla sağlayabilir. Fakat umumi tuvaletler veya farklı bir yaşam alanındaki başka bireylere ait tuvaletler için aynı durum söz konusu değildir. Özellikle umumi tuvaletler çok fazla insan tarafından kullanılır ama buna oranla daha kısa aralıklarla temizlenir. Bu döngü bakterilerin birikip çoğalması ve yayılması için ideal ortamın oluşmasına neden olur. Aynı ortamlarda bulunan herhangi bir eşya veya yüzeyde mikrop bulaşı da bir risk faktörüdür.

tuvalet temizliği

Tuvalet Temizliği Sırasında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Tuvalet temizliği yaparken hemen her birey farklı yollar ve araçlar kullanır. Nasıl ve ne ile temizleyeceğim sorusunun cevabı hem tuvaletin türü hem de ne kadar kirli olduğu ile ilgilidir. Tuvalet nasıl olursa olsun temizliğin amacı elbette ki bakterilerden arınmış hijyenik bir ortamdır. Temiz bir tuvalet için gerek doğal yöntemler gerek ise kimyasallar kullanılabilir. 

Kimyasal maddelerle temizlik yapmak isteyen bireylerin öncelikle alması gereken birtakım önlemler vardır. Özellikle cildi tahriş edecek maddelerin kullanımı söz konusuysa temizlik eldivenleri ve soluması halinde zehirleyen maddeler için maskeler kullanılmalıdır. Bunlara ek olarak giysilere teması halinde kullanılamaz duruma getirebilecek maddeler için uygun kıyafet seçimi veya önlük kullanılır.

Kimyasalların kullanıldığı ortamda yarattığı zararlı etkilerden kaçınmak isteyenler doğal yöntemleri tercih eder. Doğal yöntem olarak kullanılan maddelerin seçiminde etkililiği kanıtlanmış ürünleri seçmek gerekir. Örneğin sirke gibi hem beyazlatma hem de bakterilere karşı etkili bir sonuç verme özelliğine sahip ürünler tuvalet temizliği sırasında sıkça kullanılır. Bu ürünlerin de gereğinden fazla kullanılmamasında fayda vardır.

Alaturka Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Alaturka tuvaletler, klozetlerde olduğu gibi vücudun bir yüzeye temas etmesi durumuna çözüm olduğu için birçok evde tercih edilir. Fakat vücudun bir yere temas etmemesi daha sağlıklı bir ortam yaratmaz. Tuvaletin kullanımı sırasında yapılan hatalar ve yapılmayan temizlik işlemleri zararlı olur.

Alaturka tuvalet temizliği sırasında öncelikli olarak boşaltımın yapıldığı yer ve çevresine uygun maddeler dökülür. Güçlü bir hijyen için bu noktada çamaşır suyu kullanılabilir. Fakat çamaşır suyu kullanımında cilde temas edilmemesine ve hava almaya mümkün bir ortam olmasına dikkat edilmelidir. Bir süre tuvalet taşında bekletilen madde bir fırça yardımı ile bütün yüzey alanına yayılmalı. Daha sonra her yere temas ettiğinden emin olunmalıdır.

Tuvalet temizliği sadece mermerden ibaret değildir. İdrar boşaltımı sırasında çevreye sıçramış olası bakteriler için de temizlik yapılmalıdır. Özellikle fayans yüzeyler ve derzler için tuvalet mermeri için kullanılan fırçadan farklı bir araç tercih edilerek iyice fırçalanmalıdır. Aynı zamanda tuvalete giren ve çıkanların temas ettiği veya varsa sifon tutacak noktalarını bir bez yardımıyla silmek gerekir. Tüm bu işlemler sonrası tuvalet zemininin durulandığından ve temizlendiğinden emin olunmalıdır. 

tuvalet temizliği

Alafranga Tuvalet Hijyeni Nasıl Yapılmalıdır?

Alafranga tuvaletler alaturka tuvaletlerin aksine bireysel kullanım için daha uygundur. Boşaltımın gerçekleşmesi için oturmak gerektirdiğinden birçok kişinin kullanımı açısından temizliğine ekstra dikkat etmeyi gerektirir. Alafranga tuvalet temizliği için klozetin her bir parçasını ayrı ayrı temizlemek gerekir. Temizliğe başlamadan önce su akışı kesilip rezervuarın içerisindeki su sifona basılarak tüketilir.

Klozetin kenarları ve iç kıvrımlarını hedef alacak şekilde gerekli temizlik ürünü dökülür. Alaturka tuvalette olduğu gibi yine önlemleri alındığı takdirde çamaşır suyu kullanılabilir. Özellikle uzun ince başlığı olan temizlik ürünlerini iç kısmın kenar kıvrımlarına yakın şekilde kullanılmalıdır. Bu yol daha geniş alana yaymak için idealdir. Klozete ait bir fırça yardımı ile ulaşılamayan noktalara kullanılan temizlik ürünü iyice yayılır.

Klozetin oturma kısmının altında yer alan yüzey için sünger kullanmak daha hijyenik olur. Fırça iç kısımda kullanıldığı için ve sıçratma yapabildiğinden ötürü tercih edilmemesinde fayda vardır. Yine aynı şekilde alafranga tuvalet temizliği için oldukça önemli olan oturma aparatı ve klozet kapağı da yüzeyi zedelemeyecek bir madde ile silinir. Tüm bu işlemlerden sonra rezervuarın içi her 2-3 ayda bir temizlendiği gibi yıkanır. Son olarak su akışı sağlanır ve sifonu çekerek mevcut kimyasal kalıntılar giderilir.

tuvalet temizliği

Tuvalet Hijyeni Hakkında Püf Noktalar Nelerdir?

Tuvalet temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken ve dikkat edildiği takdirde hayat kurtarıcı olan birtakım yollar vardır. İşte tuvalet temizliği ile ilgili püf noktalar:

  • Temizliğin yapıldığı alana göre fırça ve sünger kullanılmalıdır. Temizlenen alan klozet ise klozet içerisi için ayrı kapak ve oturma alanı için ayrı bir ürün kullanılmalı. Bu bir alandaki bakterinin diğer alanlara yayılmamasını sağlar.
  • Tuvalet temizliği için seçilen kimyasalın içeriğine dikkat edilmelidir. Kimyasal kullanımında solunması halinde türlü rahatsızlıklara yol açabilecek ürünlerden kaçınılmalıdır. Temiz bir alan yaratmak için sağlığı ikinci plana atmamak gerekir.
  • Alaturka tuvaletlerde sifon veya musluğu, alafranga tuvaletlerde ise taharet musluğunu temizlemek oldukça önem taşır. Bu yüzeyler tuvalet esnasında temas edildiği için eller ile bakteri taşımanın mümkün olduğu yerlerdir.
  • Sararmış tuvalet temizliği için doğal yöntemlere başvurmaktan zarar gelmez. Özellikle sirke ve karbonat bu noktada işe yarayabilir. Tuvaletin temizliği öncesi sararmış alana karbonatın ve sirkenin dökülmesi beyazlatmak için kullanılabilecek bir yöntemdir.
tuvalet temizliği

Tuvaletin Temiz Kalması İçin Öneriler

Tuvalet temizliği yapmak kadar tuvaleti temiz tutmak da önemlidir. Tuvaletin temiz kalması için bazı öneriler ise şu şekildedir:

  • Gerek temizlik sırası gerek öncesi ve sonrasında tuvaletin bulunduğu alanın hava almasında fayda vardır. Böylece kötü kokunun hapsolmasının önüne geçilir.
  • Tuvalet temizliği sonrası güzel koku yayması için tuvalet blokları kullanılabilir. Ayrıca rezervuara damlatılan kokularla da ferah bir ortam yaratmak mümkündür.
  • Tuvalet kullanımı sırasında klozet kapalı bir şekilde sifon çekmekte fayda vardır. Bu bakterilerin sular aracılığıyla sıçramasını önler.
  • Tuvalet taşları sararmaya oldukça müsaittir. Evde kolayca bulunabilen karbonat veya sirkeyle temizlik yapmak tuvaleti beyazlatmak için ne yapmalı sorusuna yanıt olacaktır.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...