- Blog
- Okunma Sayısı: 3.107
Yağ ve Leke Sökücü Kumaşları Nasıl Temizler?
- Bireyler günlük aktiviteleri esnasında etrafındaki kumaşlara yağ ve leke bulaştırır.
- Kumaş üzerindeki yağ ve lekelerden etkisi kanıtlanmış çözücüler ile kurtulmak mümkündür.
- Yağ ve leke çözücü ürünlerin kullanımı sırasında alınması gereken bazı önlemler vardır.
Kumaşların Üzerinde Yağ ve Kir Oluşumu Nasıl Meydana Gelir?
Gündelik hayatta hemen her birey evde, okulda, işte veya dışarıda çevredeki kir ve tozlara maruz kalır. Genellikle fark edilmeden ve istemsizce oluşan kirler, kıyafetlerde kalıcı bazı izlere neden olur. Bu izlerden yağ ve leke sökücü yardımı ile kurtulmak mümkündür.
Kumaşlara nüfuz eden maddenin içeriğine göre temizlik yöntemi de değişir. Örneğin ofis gibi yoğun çalışma ortamları ya da dış mekanlarda kahve gibi inatçı izlerde leke çözücülerin kullanımı daha etkili sonuç verir.
Özellikle mutfakta çok zaman geçiren insanlar veya makine ve motorlarla çalışan insanlar yağ sıçramalarına sıklıkla maruz kalır. Kontrolü mümkün olmayan ve sıklıkla karşılaşılan bu durum o esnada çevrede olan kumaşlara ciddi zarar verir.
Uzun süre yağı üstünde taşıyan kumaş, belli bir zaman sonra deforme ve renk verme gibi değişimler gösterir. Kumaşların kullanılabilir şekilde kalması için yağ ve leke çözücü ürünleri mümkün oldukça hızlı bir şekilde kullanmak gerekir.
Kumaş Üzeri Yağ Çözücü Özellikleri Nelerdir?
Bitkisel, hayvansal ya da motor yağları nüfuz ettiği kumaşlar üzerinde kötü bir görüntü veya kokuya neden olabilir. Görüntü ve kokudan daha önemlisi ise temas ettiği kumaşı kullanılmaz duruma getirme ihtimalinin olmasıdır.
Her ne kadar önlem alınmaya çalışılsa da herhangi bir dikkatsizlikte yağın değdiği noktada leke oluşabilir. Yağ ve leke sökücü maddeler bu durumda yardıma koşar. Kullanılması durumunda kumaşları kurtaran ama kullanırken de dikkat edilmesi gereken yağ çözücülerin özellikleri genel olarak şu şekildedir:
- Yağ ve leke çözücü maddeler genel olarak kumaşın hassasiyeti göz önünde bulundurularak üretilir. Kullanılmaması gereken bir kumaş yüzeyi olması durumunda uyarı olarak üzerinde bilgi yer alır.
- Yağ çözücüler kirler gibi nispeten daha kolay temizlenen lekelere göre daha yoğun bileşenlerden meydana gelir. Yoğun içeriği yağların kırılması ve daha kolay çıkmasında etkili olur.
- Aşındırıcı ve çevreye zararlı maddeler içermeyen yağ çözücüler, kullanım açısından güvenilir ürünlerdir. Çevreye ve insan sağlığına olan duyarlı bileşenler sayesinde zehirlenme gibi olumsuz durumlar meydana gelmez.
- Yağ lekesi tekrar kullanılması gereken bir kumaşa temas etmiş ise dikkatli olunmalı. Hızlı kuruma ve etki özelliğine sahip çözücüler kullanılmalıdır.
Yağ ve leke sökücü malzemelerin tercihi sırasında etkililiği kanıtlanmış ürünlerin seçilmesi gerekir. Kumaşların üzerindeki her türlü kir, gres ve madeni yağların temizlenmesinde etkili ve güzel sonuçlar için özellikle kumaş üzeri yağ sökücü [LT-25] öne çıkan bir seçenektir.
Leke Çözücü Özellikleri Nelerdir?
Yağ sıçramalarına maruz kalmış kumaşlar lekeleri de beraberinde getirir. Fakat lekeler sadece yağlar ile meydana gelmez. Gündelik yaşamda yenilen yemekten içilen içeceğe kadar her şey kumaşlar üzerinde leke bırakma riski taşır.
Bu riskleri dikkat ederek azaltmak mümkün olsa da tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Kaçınılmaz lekelerin çözümü ise yağ ve leke çözücü maddelerdir. Kumaşları kirlerden arındırarak ömrünü uzatan leke çözücülerin genel özellikleri ise şu şekildedir:
- İçeriği kaliteli olan leke çözücüler kumaşlar üzerinde kötü koku bırakmadan kirlerden arındırma özelliğine sahiptir.
- Daha çok sprey şekilde olmaları ve püskürterek uygulanmaları yağ ve leke çözücü maddelerin kumaşı yıpratmaması açısından önemlidir.
- Kumaş hassasiyetine uygun leke çıkarıcılar uygulanması halinde kumaşta renk ve solmaya neden olmaz.
- Yoğun kullanıma gerek duymadan leke üzerine az bir miktar uygulanması ile derinlemesine temizlik sağlamaları öne çıkan özelliklerinden biridir.
Yağ ve leke sökücü maddelerin seçimi bireylerin uygulayacağı kumaşa göre şekillenir. Birçok alanda ve kumaşta kullanımı uygun leke sökücü sprey [Q16 STAIN REMOVER] tercihi hem hesaplı hem de avantajlı bir seçenektir.
Kumaşların Üzerindeki Yağ ve Kirler Nasıl Temizlenir?
Kumaşların ömrü nasıl ve ne kadar kullanıldığından değişebildiği gibi temizleme şeklinden de farklılık gösterir. Özellikle yağa ve kire maruz kalmış kumaşların doğru ve etkili temizliği bunun belirlenmesinde önemli bir faktördür. Temizlik sırasında kullanılan yağ ve leke çözücü maddelerin uygulanması sırasında farklı yollar vardır. Leke sökücü sprey kullanımı şu şekildedir:
- Sprey formundaki leke sökücüyü kullanmadan önce iyice çalkalamak gerekir.
- Spreyin püskürtme başlığı kumaş üzerinde uygulanacak noktadan yaklaşık 15 cm uzakta olmalıdır.
- Belli bir uzaklıktan sıkılan leke çıkarıcı spreyin iyice nüfus etmesi için bir süre beklenir.
- Bir süre bekledikten sonra kumaşın türüne uygun bir fırça ya da bez yardımıyla sprey, kumaş üzerinde yaydırılır.
- Kumaş üzerindeki iz ortadan kalkana kadar yağ ve leke çözücü madde ile işlem tekrar edilir.
Kumaş üzerindeki yağların arındırılması ise kullanılan yönteme göre şekillenir. Leke sökücü kullanım yolları ise şu şekildedir:
- Kumaş üzerinde yağ ve leke sökücü maddelerin uygulanma yollarından biri silmedir. Özellikle mobilyalarda kullanılan bu yöntemde uygulanacak yere bir miktar yağ sökücü dökülerek temiz bez yardımıyla yayılır. Yağ lekesi çıkana kadar işlem devam eder.
- Kumaşlarda yağ sökücü kullanım yollarından biri de daldırmadır. Kumaş üzerindeki yağ lekesi kabaca su ile alınır. Suyla seyreltilen yağ sökücü dolu kaba temizlenecek kumaş daldırılır ve bir süre beklenir. Yağ lekesi çıkana kadar işlem uygulanır.
- Diğer bir kumaş üstündeki yağdan kurtulma yöntemi ise püskürtmedir. Daldırılması ya da silinmesi mümkün olmayan kumaşlar için ideal bir temizleme yöntemidir. Suyla seyreltilen yağ sökücü, sprey kutusuna doldurulur. Belli bir mesafeden yağ lekesine sıkılır ve bir süre beklenir. Belli bir süre sonra yağ çözülür.
Yağ ve Leke Çözücü Kullanım Alanları Nerelerdir?
Yağ ve leke sökücü ürünlerin kullanım alanları oldukça geniştir. Özellikle bireylerin zamanının büyük bir kısmını geçirdiği yaşam alanlarında ve çalışma mekanlarında leke oluşumuna sıklıkla rastlanır.
Gün boyu oturulan çalışma sandalyelerinden yemekhane koltuklarına kadar hemen her yerde bu ürünler kullanılır. Aynı şekilde yemek yapmak için kullanılan mutfak tezgahlarındaki yağ ve lekelerin temizlenmesi için de idealdir.
Yağ ve leke çözücü maddeler sadece yaşam alanlarında değil taşıtlarda da kullanıma uygundur. Birçok kişinin dokunduğu alanlar ve sürekli temas halinde olan koltuklar lekelerin sıklıkla bulaşabileceği alanlardır.
Restoran ve lokantalarda yer alan koltuklar da aynı şekilde yağ ve leke oluşumuna müsaittir. Özetle yağ ve leke çözücü ürünler, insanların bulunduğu hemen her noktada uygun koşullarda kullanıma açıktır.
Yağ ve Leke Çözücü Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Yağ ve leke sökücü ürünleri kullanırken dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar mevcuttur. Kullanım sırasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
- İçeriğindeki bileşenler ne kadar zararsız olursa olsun ürünlerin kullanımında maske ve eldiven önlemleri alınmalıdır.
- Yağ ve leke çözücü ürünlerin kullanımı öncesi, sırası ve sonrasında ortamın havalandırılmasında fayda vardır.
- Ürünlerin göze temas etmesi durumunda bol su ile yıkanmalıdır.
- Yağ ve leke çözücü ürünlerin kullanımı sırasında tercih edilmeden önce dikkat edilmelidir. Çünkü tercih edilen bez, fırça veya aparatın yüzeye uygun olup olmadığı kontrol edilir.
- Ürünlerin su ile seyreltilmesinde su miktarına dikkat edilmelidir. Fazla su kullanımı ürünün etkisini azaltır.