Yüzey Dezenfektanı Nedir ve Nasıl Seçilir?

Yüzey Dezenfektanı Nedir ve Nasıl Seçilir?
Yüzey dezenfektanı, hijyenik bir ortamın sağlanması ve korunması konusunda büyük bir rol üstlenir. Ortamda bulunan bakteri, mikrop gibi mikroorganizmaların risk oluşturamayacağı kadar temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle hastane, sağlık merkezleri, okul, yurt, alışveriş merkezleri gibi insan temasının fazla olduğu noktalarda yüzey dezenfektanı sayesinde hijyenik ve sağlıklı bir ortam yaratılabilir. İdeal yüzey dezenfektanı seçimi yapıldığında ise yalnızca yüzeyler değil, her yer büyük bir ölçüde korunur.
Yüzey dezenfektanı nedir ve nasıl seçilir? Corfin- 1
  • Yüzey dezenfektanı bakteri, mikrop, mantar gibi mikroorganizmaların oluşumunu en aza indirir. 
  • style="font-weight: 400;">Yüzey dezenfektanı cansız yüzeylerin mikroorganizmalardan temizlenmesi ve yeni bakterilerin üremesini önler. 
  • Sağlıklı ve hijyenik ortam için yüzey dezenfektanı seçimi yaparken dermatolojik olarak test edilen ürünlerden alınmalıdır. 

Yüzey Dezenfektanı Nedir?

Yüzey dezenfektanı dezenfeksiyon işlemi için sıvı, mendil ve sprey formunda üretilen kimyasal içerikli ürünlerdir. İçeriğinde yer alan kimyasal bileşenleri sayesinde çevrede bulunan bakterileri ve mikroorganizmaları pratik bir şekilde öldürür. Yüzey dezenfeksiyonunda temasta bulunan yerlerin kimyasal ya da UV ışınları ile sterilizasyonu sağlanır ve bulaşma riski en aza çekilir. 

Dezenfektan, yüzeylerde bulunan zararlı mikroorganizmaları hem nesnelerden hem de insanlardan uzaklaştırmak üzere yapılan dekontaminasyon işlemidir. Bu işlem ancak dezenfektanlar yardımıyla gerçekleştirilir. Hem sprey hem mendil hem de sıvı biçimde olan bu ürün her ihtiyaca cevap vererek kullanım kolaylığı sağlar. Ürün ilgili yüzeyde 20 dakika boyunca kalabilir veya 12 saate varan uzun zamanlar da durabilir. Böylece yüzey dezenfektanı nedir sorusuna detaylı bir cevap verilebilir.

yüzey dezenfektanı

Çeşitleri Nelerdir?

Yüzey dezenfektanı pek çok çeşide ayrılır. Bu ürünlerin çeşitleri kendi aralarında ayrılsa da genelde içerdiği ana bileşenine göre isimlendirilir. Alkol bazlı, perasetik asit bazlı, Q.A.C bazlı, halojen bazlı, biquanid, aldehit bazlı, yüksek alkali, amfoterik ve asitler gibi pek çok türde dezenfektan çeşidi vardır. Bahsi geçen çeşitlerin büyük bir bölümü profesyonel kullanıma uygun olduğundan kullanılırken dikkat edilmesinde fayda vardır. 

Dezenfektan çeşitlerinin çoğu tahriş edici ve asidik bir özellik içerir. Ağır kokusu olanlar başta olmak üzere buharının bile oldukça riskli olduğu çeşitleri de mevcuttur. Dezenfektan ise, insan sağlığına hiçbir zararı olmayan ürünlerdir. Bunlar arasında alkol bazlı dezenfektan çeşitleri daha fazla tercih edilen ürünler arasında bulunur. Söz konusu ürünler virüs, mantar ve bakteri oluşumuna karşı oldukça etkilidir. 

Yüzey Dezenfektanı Faydaları Nelerdir?

Yüzey dezenfektanı, temelde cansız yüzeylerin mikroorganizmalardan temizlenmesi ve yeni bakterilerin üremesini önleme konusunda büyük bir rol üstlenir. İnsan sağlığına hiçbir zararı olmayan bu ürünlerin kullanımı konusunda sağlanacak faydalar şu şekildedir: 

  • Hastane, güzellik salonu vb. yerlerde enfeksiyon etkenlerin bir kişiden diğerine bulaşmasını önleme konusunda antiseptikler büyük bir öneme sahiptir. 
  • Cerrahi işlemler esnasında çevrede bulunan mikroorganizmaların vücuda ulaşması büyük bir risk içerir. İşte bu durumdan korunmak adına dezenfektan fayda sağlar. 
  • Sıklıkla rastlanan sağlık problemlerinden olan enfeksiyon hastalıkları, el ve solunum yoluyla bulaşır. Her iki bulaş yolunun önlenmesinde ellerin temiz olmasının yanı sıra çevreninde olması gerekir. Bu durumda da el ve yüzey dezenfektanları büyük bir fayda sağlar. 
yüzey dezenfektanı

Yüzey Dezenfektanı Seçimi

Yüzey dezenfektanı seçimi yaparken bazı hususları göz önünde bulundurmak en doğru ürünü almaya yardımcı olur. Bu ürünlerden seçerken pek çok özelliğe dikkat ederek alışveriş yapılmalıdır. Ürünün koruma gerçekleştirdiği alan mutlaka geniş olmalıdır. Bir başka deyişle, aynı anda hem virüs hem bakteri hem de mantarlara etki eden bir dezenfektan olmalıdır. 

Dezenfektan içerisinde toksin içermediği gibi tahriş edici de olmamalıdır. Bu nedenle, mutlaka dermatolojik olarak test edilen dezenfektanlardan satın alınmalıdır. Aksi durumda kullanılan yüzey ile temasa geçen ya da ürünün kokusunu alan insanlar zarar görebilir. Kısaca, cilt tahrişi, kızartma ve zehirlenme gibi birtakım vakalar yaygın oranda gözlemlenebilir. 

Dezenfektan seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bir hususta, ürünün kokusudur. Ürün mutlaka kokusuz ya da hoş kokuya sahip olmalı. Bunların yanı sıra, içeriğinde kimyasal boyayıcı bir madde yer almamalı ve yüzeyleri kesinlikle boyamamalıdır. Dezenfektanı seçerken bu detayları göz önünde bulundurmak ilgili alan için en doğru ürünü almaya yardımcı olacaktır. 

Nerede Kullanılır?

Yüzey dezenfektanı nerede kullanılır sorusu, alanında hijyenik ve sağlıklı bir ortam yaratmak isteyenlerin araştırmaları arasında yer alır. Yüzey dezenfektanının hem kullanım alanı hem de kullanma şekli çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çoğu alkol bazlı olan bu dezenfektanların çeşidi, mutfak ve gıda üretimi konusunda faaliyet gösteren alanlarda kullanılır. 

Yüzey dezenfektanının diğer kullanım alanları ise şöyledir: 

  • Hastaneler
  • Sağlık merkezleri,
  • Alışveriş merkezleri,
  • Ev ve iş yeri ortamı,
  • Halkın ortak kullanım alanları,
  • Enfeksiyon riski olan tüm alanlar,
  • Okullar, kreşler, dershaneler, yurtlar, 

Bahsi geçen maddelerden de anlaşılacağı üzere insan teması olan her yerde dezenfektan kullanılabilir.

yüzey dezenfektanı

Yüzey Dezenfektan Kullanımı

Yüzey dezenfektanı sıvı, sprey ve mendil olmak üzere 3 farklı çeşide ayrılır. Haliyle her birinin kullanımı farklıdır. Örneğin, sprey başlığa sahip olan dezenfektanı püskürten aparatı sayesinde yüzey temizliği oldukça kolaydır. Öte yandan mendil olarak satışa sunulan dezenfektan pratik bir şekilde her alanın temizlenmesine yardımcı olur. 

Sıvı dezenfektan ürünleri büyük alanlarda kullanılmaya uygundur. Hastane, güzellik salonu, okul, yurt gibi alanlarda büyük bölümlere aktarılarak temizlik yapılır. Bu sayede büyük bölümler hem pratik hem de kolay bir biçimde temizlenir. Yüzey dezenfektanı, yüzey temizleyici olarak çamaşır suyu gibi ürünlerin içerisinde de kullanılır. Bu ürünlerin içerdiği maddelerden ötürü ortamda derinlemesine temizlik sağlanır. 

Yüzey Dezenfektanı Kullanım Aşamaları

Dezenfektan birtakım aşamalardan oluşur. Bir dezenfektanın türü ve içeriği her ne olursa olsun, doğrudan yüzeye uygulanmaz. Öncesinde bazı temizlik ürünlerinin ve işlemlerinin yapılması, dezenfektandan tam verim almanız konusunda üstün rol oynar.  Dezenfektan aşamaları aşağıdaki gibidir: 

yüzey dezenfektanı

Temizlik (yıkama)

Yüzey dezenfektanı kullanılmadan önce ilgili alanın temizlenmesi gerekir. Toz, kir ve lekelerden arındırılan yüzeylerde hiçbir kalıntının olmaması, dezenfektanların daha etkili olmasına yardımcı olur. 

Spaulding Sınıflaması Yapma (kritik, yarı kritik veya kritik olmayan)

Yüzey dezenfektanı işleminin başarılı olarak gerçekleştirilmesi için spaulding sınıflamasının yapılması gerekir. Tıbbi cihazların enfeksiyon gelişimine açık olmaları halinde, sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamalarının yapılarak sonra kullanılması önerilir. Bu cihazların Spaulding sınıflamasına bağlı olarak temas ettiği yer ve enfeksiyon geliştirme olanağı göz önüne alınarak kritik, yarı kritik ve kritik olmayan şekilde yapılır. 

Yüzey Dezenfektanı

Yıkama ve spaulding sınıflama yaptıktan sonra yüzey dezenfektanı ilgili yüzeye uygulanır. Sprey, mendil ya da sıvı biçimde olan dezenfektan uygulamasından sonra bir süre beklenir. 

Durulama

Dezenfektan uygulandıktan sonra durulama işlemine geçilir. İlgili alan başarılı bir biçimde durulandıktan sonra kurulama aşamasına geçilir. 

Kurulama

Kurulama, dezenfektan aşamaları arasında sonuncudur. İlgili alan kuru bir ürün yardımıyla hiçbir ıslaklık ve iz kalmadan kurulanır. Bütün aşamalar başarılı bir biçimde uygulandıktan sonra ortaya oldukça hijyenik, sağlıklı ve ferah bir alan çıkar. 

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...